{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prvi mart: Odgovarat će svi koji budu postupali po odluci Vlade RS-a

26.4.2014. u 11:32
3
38
Prvi mart: Odgovarat će svi koji budu postupali po odluci Vlade RS-a
3
Prvi mart: Odgovarat će svi koji budu postupali po odluci Vlade RS-a
Koalicija "Prvi mart" želi obavijestiti javnost u Bosni i Hercegovini, da je Odluka o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na "teritoriji" Republike Srpske, koju je donijela Vlada RS-a, protivna državnom Zakonu o prebivalištu i boravištu državljana BiH i da će svi službenici koji budu postupali po toj odluci morati da se suoče sa pravnim posljedicama.
One među njima, koji misle da će proći nekažnjeno, želimo podsjetiti da za nezakonito postupanje ni u vremenima mnogo većeg bezakonja nije bilo nekažnjivosti, navode iz Koalicije Prvi mart.

Činjenica da vlast u entitetu RS želi Bosnu i Hercegovinu ponovo odvući u smjeru bezakonja iz devedesetih godina prošlog stoljeća ne obavezuje nikoga osim njih samih. Policijske službenike koji provode propise o prebivalištu želimo podsjetiti da će sutra, kada se bude trebalo suočiti sa posljedicama nezakonitog djelovanja na sudu, ostati sami i da ni Radislava Jovičića, ni Željke Cvijanović, ni Milorada Dodika neće biti u blizini. Postupanje protivno odredbama državnog zakona policijske službenike će koštati prekršajnih kazni koje će morati platiti lično, ali i krivičnih prijava zbog sprečavanja formalne registracije povratka, dodaju u saopštenju.

Sporna odluka protivna je samom činjenicom da se njenim donošenjem nastoji derogirati propis donesen na državnom nivou po pitanju koje je u ustavnoj nadležnosti države, ali i zbog činjenice da sama odluka ne uzima u obzir olakšavajuće okolnosti pri prijavi povratnika što je obuhvaćeno važećim državnim zakonom.

Ovim putem je vladajući SNSD dokazao koje su stvarne namjere donošenja izmjena zakona na državnom nivou, te činjenica da ova odluka ne uvažava status povratnika, izbjeglih i raseljenih lica, sada predstavlja jasnu poruku za SDP, SDA, HSP i HDZ 1990, odnosno njihovim delegatima u Domu naroda PS BiH da istraju na blokadi donošenja predloženih izmjena, tvrde u Prvom martu.

Mi u Prvom martu smatramo da su pozivi Ureda visokog predstavnika na pregovore u pitanju provedbe zakona prizivaju bezakonje: ne postoji nikakav prostor za kompromis sve dok je na snazi i važeći državni Zakon o prebivalištu i boravištu. Ured visokog predstavnika treba konačno da se javno očituje o tome da li se ili ne slaže sa policijom RS-a da su povratnici u RS najveći sigurnosni problem Bosne i Hercegovine, u trenutku kada je njihovo pravo na život ugroženo na dnevnoj osnovi, umjesto da nastavi zamajavati javnost, građane i narode ove zemlje bespredmetnim pozivima na kompromis. Ukoliko se ne slaže, onda treba da poduzme nešto na zaštiti njihovih temeljnih građanskih i političkih prava i prestane tražiti mevlide među njima, stoji na kraju saopštenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: