{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Koalicija "Prvi mart" pozdravila odluku delegata iz FBiH u vezi Zakona o prebivalištu

F
12.3.2014. u 16:33
2
3
Koalicija "Prvi mart" pozdravila odluku delegata iz FBiH u vezi Zakona o prebivalištu
2
Koalicija "Prvi mart" pozdravila odluku delegata iz FBiH u vezi Zakona o prebivalištu
Koalicija organizacija civilnog društva "Prvi mart" pozdravila je danas spremnost većine delegata iz Federacije BiH u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH da prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prebivalištu i boravištu državljana BiH vrate na usaglašavanje Kolegiju tog doma.
Iz Koalicije naglašavaju očekivanje da će nakon toga prijedlog Zakona ići u redovnu zakonodavnu proceduru, gdje će se kroz amandmanske intervencije postojeći tekst moći prilagoditi i pružiti garancije zaštite statusnih prava povratnika, izbjeglih i raseljenih osoba.

Od Ministarstva civilnih poslova BiH te zastupnika Parlamentarne skupštine BiH Koalicija očekuje da u konstruktivnoj debati s javnošću izrade kvalitetnije rješenje te time osiguraju zaštitu po pitanju ovog zakona za one koji su u posljednje dvije godine bili žrtvom politički motiviranih postupaka MUP-a Republike Srpske.

"Smatramo da prijava prebivališta na adresama gdje su građani BiH živjeli prije početka rata predstavlja osnovni mehanizam borbe protiv počinjenog etničkog čišćenja. Njihovo glasanje u zajednicama gdje su živjeli prije progona predstavlja prvi korak ka njihovom trajnom povratku, te ih pozivamo da to pravo iskoriste na Općim izborima 2014. godine", navodi se u saopćenju Koalicije.

Iz ove organizacije zaključuju da političko djelovanje utemeljno na vrijednostima pokazuje šta je moguće uraditi ukoliko civilno društvo stoji jedinstvo, te ukoliko jasno argumentira stavove koje brani.

"Vjerujući da su ovi ciljevi prepoznati, nastavljamo raditi na formiranju zajedničke multietničke liste koja će u RS-u okupiti sve one stranke koje uživaju potporu povratnika, koje se bore za zaštitu ljudskih prava te koje ne negiraju genocid i počinjene ratne zločine. Nema stajanja, idemo dalje!", zaključuje se u saopćenju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: