BiH
9

Ustavni sud balansira između "dvije strane" ukidanjem Zakona FBiH i Odluke Vlade RS-a

Klix.ba
Ustavni sud BiH danas je ukinuo Odluka Vlade RS o vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka prilikom prijave prebivališta na teritoriji RS i utvrdio da je ona suprotna odredbama Ustava BiH, ali je istovremeno ukinuo i Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska (RS) i Brčko distrikt BiH koji je u aprilu usvojio i Federalni parlament s ciljem olakšanog povratka i ostvarivanja prava povratnika.

U Koaliciji "Prvi mart" za Klix.ba su kazali kako je bilo i očekivano da će Ustavni sud ovako ocijeniti Odluku Vlade RS-a imajući u vidu nadležnosti države u pogledu reguliranja pitanja prebivališta i garantirane slobode kretanja građana i građanki Bosne i Hercegovine.

S druge strane, odluka o ukidanju u cjelosti Zakon o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u entitetu Republika Srpska i Brčko distriktu Bosne i Hercegovine, predstavlja ništa drugo do pokušaj balansiranja, kako bi "obje strane" izašle jednako nezadovoljne današnjim zasjedanjem Ustavnog suda BiH, smatraju u Prvom martu.

U Koaliciji navode kako će i dalje sarađivati sa Vladom FBiH na zagovaranju rješenja kojim će se zaštiti prava povratnika, a poruka napada na Zakon koji nije štetio RS-u, štaviše olakšavao je preopterećni budžet ovog entiteta, predstavlja jasnu poruku da su zastupnici SNSD-a spremni otvoreno neprijateljski djelovati protiv bošnjačke i hrvatske zajednice u ovom bh. entitetu, navode u Prvom martu.

"Imajući u vidu, da iza odluke o provjerama, čije štetne posljedice niko neće ukloniti, ali i iza napada na Zakon koji štitio prava povratnika, stoji vrh SNSD-a, poručujemo im da poslije oktobarskih izbora se niko od stranaka iz Federacije neće ni usuditi da pregovaraju o podjeli fotelja sa ovom političkom strankom. Također, poručujemo im da će u entitetu RS biti dovoljno glasova za rušenje samovlade SNSD-a te da će doći vrijeme za drugačiju politiku u Bosni i Hercegovini", navode u Koaliciji.

Koordinator Koalicije Prvi mart Emir Suljagić za Klix.ba je prokomentirao ukidanje Zakona o pravima povratnika.

"Mi taj dio odluke smatramo spornim, ali kao ljudi koji vjeruju u vladavinu prava smo dužni da se pridržavamo. Nastavit ćemo da se borimo za prava povratnika, ali isto tako ćemo nastaviti da radimo sa federalnom odnosno kantonalnim vladama na zaštiti njihovih prava. Moramo sa žaljenjem konstatovati da ne bi bili u ovoj situaciji da je bilo više razumjevanja u raznim kantonalnim vladama i da su se ovi problemi rješavali kantonalnim propisima umjesto što su kantonalne vlade i ministarstva ovako vitalne stvari prepuštale na odlučivanje i na upravljanje državnim službenicima koji se u ovoj zemlji boje vlastite sjene i ne smiju preuzeti odgovornost ni za šta osim za plaću koju primaju", kazao je Suljagić.