BiH
3

Prvi mart: Ko radi na umanjenju izlaznosti na izbore bh. građana u inostranstvu

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Koalicija "Prvi mart" danas je podsjetila da je već više puta upozoravala na propuste Centralne izborne komisije BiH u vezi s dostavljanjem grupnih pošiljki glasačkih listića u inostranstvo, zbog čega su pojedini građani primili i do stotinu glasačkih listića adresiranih na druga imena.

Navodi se da su savjesni Bosanci i Hercegovci, trenutno nastanjeni u SAD-u, Koaliciji poslali video te u deset minuta šutljivoj javnosti u domovini objasnili o kakvim propustima je riječ.

  • Smatramo sramotnim da su se samo četiri političke stranke oglasile o ovom pitanju, dok ostali šute. Nećemo opet podvlačiti koliko ovi propusti dovode u pitanje legitimitet izbornog procesa, što potvrđuje i činjenica da se sada pažnja pokušava usmjeriti i odgovornost prebaciti na ljude koji su upravo i uputili na postojanje problema - ističe se u saopćenju Koalicije.

Iz Koalicije pozivaju građane BiH da se odazovu izborima, te da time odgovore onima "koji očiglednim malverzacijama pokušavaju obeshrabriti biračko tijelo i uskratiti biračko pravo bh. građanima koji se trenutno nalaze u inostranstvu".

Imajući u vidu navedene okolnosti, te činjenicu da nema utvrđene odgovornosti, u Koaliciji smatraju da će ovakva postupanja dovesti u pitanje legitimitet izabranih predstavnika i legalnost cijelog izbornog procesa.