BiH
255

Koalicija "Prvi mart": Za "Domovinu", svi na izbore

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Koalicija "Prvi mart" u današnjem saopćenju pod naslovom "Za 'Domovinu', svi na izbore!", građanima Bosne i Hercegovine i prognanima širom svijeta je zahvalila zbog odziva na registraciju za glasanje u inostranstvu.

"U narednim danima, na vaše adrese će stići glasački materijal koji je potrebno dostaviti Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Pozivamo vas da glasačke listiće uredno popunite te pošaljete u skladu s uputstvima. Glasači registrovani za područje entiteta Republika Srpska (RS) glasaju na četiri glasačka listića: za člana Predsjedništva BiH, za predsjednika RS-a, za Parlamentarnu skupštinu BiH i za Narodnu skupštinu RS.

Na svakom od glasačkih listića možete zaokružiti samo jednu listu odnosno samo jednog kandidata.

Pozivamo vas da za Parlamentarnu skupštinu BiH podržite zajedničku listu koja je registrovana pod listom SDA - Stranke demokratske akcije. Riječ je o listi na kojoj se nalaze pojedinci koje su kandidovale ostale stranke članice koalicije 'Domovina', ali je zbog zakonskih prepreka bilo neophodno nastupiti pod imenom jedne od stranaka", citat je iz ovog saopćenja "Prvog marta".

Za Narodnu skupštinu RS-a i predsjednika RS-a, nastupat će kandidati zajedničke liste pod nazivom „Domovina“, napominje dalje "Prvi mart".

"Što se tiče izbora za člana Predsjedništva BiH, ostavljamo dalje Vašem sudu da izaberete nekog od onih na listi, imajući u vidu da s područja RS-a mogu biti kandidovani samo kandidati srpske nacionalnosti, od kojih nijedan nije podršku tražio od koalicije 'Prvi mart''', navedeno je također u saopćenju.

"Prvi mart" kao prioritet navodi što veću zastupljenost u Narodnoj skupštini RS-a kroz koaliciju "Domovina", odnosno u Parlamentarnoj skupštini BiH i vjeruje da se podrškom prognanih iz cijelog svijeta može napraviti rezultat i preuzeti odgovornost za budućnost generacija koje dolaze.

Zajedničkim radom, uz potporu struktura Islamske zajednice i brojnih udruženja, zaustavljeni su negativni trendovi i značajno povećan broj registrovanih glasača, saopćeno je također iz Koalicije "Prvi mart".