BiH
89

Naša stranka: Odgoditi rokove za dostavljanje glasačkih listića

Klix.ba
Naša stranka u saopćenju za javnost upozorava da je prošlo sedam dana od kada su se u javnosti pojavili dokazi o greškama u dostavljanju glasačkog materijala prema bh. građanima u inostranstvu, a da i dalje nijedna institucija ili preduzeće u lancu odgovornosti za ovaj posao, nije preuzelo odgovornost.

Vijest da su pojedini građani na svoje adrese zaprimili glasačke listiće za više desetina registrovanih lica, predstavlja propust za koji odgovornost mogu snositi ili CIK ili preduzeća koja su učestvovale u pripremi i distribuciji materijala, stoji u saopćenju ove stranke.

"Dok se prebacuje odgovornost između BH Pošte i Centralne izborne komisije BiH, pa čak upućuje i na neke 'vanjske faktore' bez konkretno odgovornih, Tužilaštvo BiH pokreće istragu, ali niko ne razmišlja o posrednim i neposrednim efektima ovakvih incidenata na povjerenje građana Bosne i Hercegovine u izborni proces.

Prije svega, ponovno ćemo se suočiti sa velikim odustajanjem pri glasanju putem pošte, što dodatno ohrabruje apstinenciju, posebno među izbjeglim licima. Upozoravamo da broj glasova iz inostranstva u izbornom procesu nije mali, te da je na prošlim Općim izborima iznosio oko 9.500 za Federaciju i 12.500 za RS, što može biti od presudnog značaja za podjelu mandata između stranaka. Smatramo da niko ne može očekivati da će svi registrovani građani pojedničano slati prijave, te da je obaveza države da osigura dostavljanje glasačkih listića ukoliko su građani već prošli kroz, ionako rigoroznu, proceduru registracije", kažu u ovoj stranci.

Naša stranka poziva Centralnu izbornu komisiju Bosne i Hercegovine da sazove hitnu sjednicu kako bi saopćila javnosti koji su dosadašnji rezultati provjera, te da li je utvrđena odgovornost.

Konačno, potrebno je poduzeti mjere koje uključuju odgađanje roka za dostavu glasačkih materijala, te iste ponovno dostaviti na one adrese gdje se utvrdi da je greška učinjena.

Jedan glasač koji je ispoštovao sve procedure, a opet nije imao pravo glasati, ogroman je simbolički udar na demokratiju, a kamoli desetine ili stotine onih 'propuštenih' birača.