|

Prva godišnjica presude o slučaju "Sejdić i Finci"

Prva godišnjica presude o slučaju "Sejdić i Finci"
0
F
FENA
23.12.2010. u 16:41
0
komentara
0

dijeljenja
Prva godišnjica presude o slučaju "Sejdić i Finci"
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC SBA) izrazili su zabrinutost da je u godini dana od kada je donesena presuda u slučaju "Sejdić i Finci" pred Evropskim sudom za ljudska prava postignut mali napredak.
Naime, 22. decembra obilježena je prva godišnjica od donošenja presude kojom je utvrđeno da odredbe Ustava Bosne i Hercegovine predstavljaju kršenje Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Ambasadori PIC-a SBA su svjesni izjava političkih lidera Bosne i Hercegovine da su opredijeljeni da provedu promjene kojima će Ustav BiH uskladiti s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, saopćeno je danas iz OHR-a.

Međutim PIC SBA je zabrinut i zbog činjenice da u više navrata radna grupa zadužena za pripremu potrebnih ustavnih amandmana nije mogla da radi.

Povodom prve godišnjice presude o slučaju "Sejdić i Finci", PIC SBA odlučno apelira na organe vlasti i političke lidere Bosne i Hercegovine da ubrzano i konstruktivno rade na usklađivanju Ustava i izbornih odredbi BiH s Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.