Karolina Ravo
0

"BiH prijeti i isključenje iz Vijeća Evrope"

SRNA
Ukoliko BiH ne provede presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić i Finci" mogla bi da se suoči sa posljedicama, među kojima je i isključenje iz Vijeća Evrope, upozorila je u specijalna predstavnica generalnog sekretara SE u BiH Karolina Ravo.

Ona je precizirala da se BiH u slučaju neprovođenja presude suočava sa mogućnošću da mandat njenoj delegaciji pri Parlamentarnoj skupštini VE bude doveden u pitanje, odnosno da delegacija bude spriječena da učestvuje u raspravama i da glasa.

"To je sankcija koja se rijetko dešava, ali to je mogućnost do koje može doći zbog neprovođenja presude", naglasila je Ravo. 

Ravo je rekla da je VE insistirao da presuda bude provedena prije oktobarskih izbora i da su sljedeći rok izbori 2014. 

"Presuda ne sadrži rokove za provođenje, ali će VE putem izvještaja koje će BiH podnositi pratiti aktivnosti na njenom provođenju. Ako se u izvještajima vidi da nije postojala ozbiljna volja da se presuda provede, onda će doći do konačnih sankcija kojih nije bilo za 60 godina postojanja VE", upozorila je Ravo.

Govoreći na konferenciji "Kako provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić i Finci?", ona je upozorila da se neprevođenjem ove presude krše ljudska prava u BiH.

"Poštovanje ljudskih prava uslov je za učešće BiH u evropskim integracijama, a njenim neprovođenjem krši se i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju", istakla je Ravo.
Prema njenim riječima, svi su saglasni da je u BiH potrebno provesti presudu Evropskog suda za ljudska prava, odnosno promijeniti diskriminatorske odredbe Ustava BiH, ali je pitanje kako to učiniti. 

"Vijeće Evrope spremno je da ponudi pomoć, ali ustavne promjene moraju biti rezultat konsenzusa i unutrašnjeg dogovora", naglasila je Ravo i naglasila da je pri donošenju ustavnih promjena potrebno ispoštovati princip dvotrećinske većine.

Ona je ocijenila da u ovom slučaju ne postoji jednostavno rješenje i da će ono sigurno imati refleksiju na arhitekturu i strukturu Ustava BiH.

Konferencija koju je organizovala Fondacija ''Konrad Adenauer'' okupila je lidere više stranaka u BiH, predstavnike Parlamentarne skupštine BiH, entitetskih parlamenata, sudije ustavnih sudova, predstavnike nevladinih organizacija i akademske zajednice.

Evropski sud za ljudska prava donio je prije skoro godinu dana presudu u slučaju "Sejdić i Finci", utvrdivši da Ustav ograničava njihovo pasivno biračko pravo kandidovanja za člana Predsjedništva i izbora u Dom naroda Parlamentarne sakupštine BiH kao pripadnika nacionalnih manjina.

Sud je presudio da su zbog toga određene odredbe Ustava BiH u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima. 
Kao cilj konferencije najavljeno je da se predstavnicima parlamentarnih stranaka pruži mogućnost izlaganja njihovih političkih stavova o problemu provođenja presude, te da se putem diskusije sagleda mogućnost približavanja stavova kako bi se ova presuda što prije provela.