{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Bez odlaganja provesti odluku Suda u Strasbourgu

S
8.12.2010. u 11:10
0
1
Bez odlaganja provesti odluku Suda u Strasbourgu
0
Bez odlaganja provesti odluku Suda u Strasbourgu
Odluka strazburškog suda se mora sprovesti
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH zatražio je od domaćih vlasti da bez odlaganja provedu presudu Evropskog suda u Strasbourgu u slučaju ''Sejdić i Finci''.
U saopštenju povodom Međunarodnog dana ljudskih prava - 10. decembra, Helsinški komitet upozorava na moguće posljedice neprovođenja presude, koje sve učestalije nagovještava međunarodna zajednica, a to su suspenzija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, preispitivanje legitimnosti BiH delegata u Savjetu Evrope i odgađanje odluke o liberalizaciji viznog režima.

Helsinški komitet naglašava da bi vlasti BiH ispunjavanjem ove obaveze poslale građanima poruku da su spremne i za druge reformske promjene koje su neophodne kako bi BiH odlučnije krenula ka evroatlantskim integracijama.

Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgz je 22. decembra 2009. godine donio presudu u korist Jakoba Fincija i Derve Sejdića protiv BiH zbog diskriminacije manjinskih naroda u izbornom procesu.

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope usvojila je 29. aprila ove godine rezoluciju o potrebi hitnih ustavnih promjena u BiH u vezi sa odlukom Suda za ljudska prava iz Strasbourgu o slučaju ''Sejdić i Finci'', čime je BiH upućeno ozbiljno upozorenje da na jesen može biti suspendovano njeno članstvo u ovoj organizaciji ako ne budu ukinute diskriminatorske odredbe.

Vijeće ministara BiH donijelo je 9. marta ove godine Odluku o imenovanju Radne grupe za izradu Amandmana na Ustav BiH i izmjena i dopuna Izbornog zakona, a koji se tiče provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: