BiH
6

Radniku ZOI'84 pozlilo ispred zgrade Vlade KS, protesti prekinuti

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više od 150 uposlenika Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84 protestovalo je ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo tražeći isplatu plata i uplatu doprinosa. Jednom od radnika je pozlilo pa je intervenisala Hitna pomoć.

Radnici su se jutros okupili ispred Olimpijske dvorane Zetra, odakle su krenuli prema zgradi Vlade Kantona Sarajevo. Uposlenici ovog preduzeća pozivaju ministra privrede KS Emira Hrenovicu i premijera Vlade KS Suada Zeljkovića da izađu i obrate im se.

"Izađite da nas ubijete, ako nam nećete pomoći", poručili su radnici. Uz buku pištaljki i sirene za uzbunu, radnici pitaju premijera i ministre jesu li i oni gladni, imaju li doručak i novac za školske knjige djeci.

Oni su poručili da nisu došli da vrijeđaju, već da traže dostojanstvo i tek toliko novca da mogu živjeti.

"Trebamo li se zapaliti da dobijemo ono što želimo", pitali su radnici.

Predsjednik Sindikata radnika preduzeća ZOI'84 Alija Hodžić je ušao u zgradu Vlade KS, gdje je predao spisak obećanja koja su dobili od Vlade, a koja nisu ispunjena. Hodžić je odnio i knjigu "U znaku Sarajeva", kako bi pokazao šta je ovo preduzeće uradilo za Sarajevo tokom i nakon Olimpijskih igara 1984. godine. Hodžić je za Klix.ba rekao da je sinoć bio na razgovoru sa premijerom i ministrima, ali su mu rekli da preduzeće nije u njihovoj nadležnosti i da im ne mogu pomoći. Radnici traže isplatu plata i uplatu doprinosa kako bi mogli ovjeriti zdravstvene knjižice.

"U Sarajevu ima dobrih ljudi koji ostavljaju hljeb pored kontejnera pa nećemo biti gladni", rekao je Hodžić. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, zaprijetili su da će zaključati Zetru tokom Evropskog prvenstva u judou za juniorke i juniore.

Među demonstrantima bio je i Alija Čolić koji radi u ovoj firmi više od 30 godina. Tvrdi kako firma nikada nije bila u goroj situaciji, ako se izuzme ratni period.

"Mi smo jedan od primjera gdje je politika praktično upropastila sve državne firme. Nije bitno koja politika niti koje je boje, sve su one manje-više iste jer upropaštavaju državne firme. Došli smo da izrazimo nezadovoljstvo iako smo svjesni da će malo od toga biti koristi jer samo nekim radikalnim pritiskom se nešto može postići, mada su i tu mogućnosti sužene. Ne znamo šta će biti, ali moramo se boriti", rekao je Čolić.

Na protestima su bile i žene sa djecom i unučadima koje su došle da podrže svoje sinove i kćerke koji rade u tom preduzeću.

"Došla sam da podržim svog sina. Kažu da četiri mjeseca nisu dobili platu, ali ja znam da je mnogo više vremena prošlo. Moj sin ima suprugu i dvoje djece, teško se živi. Ovi (vlasti u KS, op.a.) šute, skinuli su starog direktora koji je valjao, a doveo novu koja ne zna raditi", rekla je Azra Resić koja je na proteste došla s unukom.

Radnicima se obratio poslanik u Skupštini KS Dino Konaković koji je rekao da će Vlada uputiti dopis Skupštini za održavanje hitne sjednice o stanju u ovom preduzeću. Konaković je rekao da je stanje u ZOI-ju odraz loše politike i smjena vlada.

"ZOI je jedna od kompanija koja je trebala puniti budžet KS, a ne da se vrše subvencije. Napravljen je niz pogrešnih poteza i danas ta kompanija ima višemilionske dugove. Teško je očekivati da se nađe nekoliko miliona maraka da se pomogne ovim ljudima. Skupština bi trebala hitno zasjedati o tom problemu. Treba govoriti o svim problemima, i o sistemtizaciji koja nije izvršena a primaju se novi radnici", rekao je Konaković.

Tokom protesta intervenisla je i ekipa Hitne medicinske pomoći jer je jednom od demonstranata pozlilo.

"Čovjek radi u Organizacionom ski centru Igman-Bjelašnica. Imao je infarkt pluća ranije i nema lijekova da se liječi. Ima četvoro djece. Nek im je ovo na čast", rekao je Hodžić nakon što je radnik odvezen u bolnicu.

Radnici su se počeli razilaziti oko 11 sati, a novi protesti su zakazani za ponedjeljak u 11 sati. Hodžić je poručio da će ih tada biti mnogo više, te da će im se priključiti i radnici još četiri kantonalna javna preduzeća koja nije htio imenovati.