BiH
117

Protesti podrške u Sarajevu: Spasiti civilno stanovništvo Palestine

Piše: E.S.H.
Foto: E. H./Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Članovi Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK) okupili su se danas ispred ispred zgrade Ujedinjenih nacija (UN) u Sarajevu i ambasade Republike Turske gdje su pozvali građane na protest protiv Izraela koji izvršava vojne napade na Pojas Gaze od 9. jula 2014. godine.

Udruženje je uputilo i otvoreno pismo u kojem pozivaju Ujedinjene narode, međunarodnu zajednicu, međunarodnu akademsku zajednicu, sindikate i studente da pokažu podršku i solidarnost sa stanovnicima Gaze.

Pozvali su ih da svojim vladama kažu da smjesta uvedu bojkot i sankcije protiv države Izrael kako bi se prisilili da se počnu pridržavati međunarodnog prava, ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava, te da ukinu svoj aparthejdski režim koji su uspostavili i na okupiranim područjima .

Koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić kazao je da je do danas bilo pet arapskih ratova i još uvijek nije postignut nikakav mir.

"Ovo nije način da se protestuje protiv države Palestine, protiv UN-a nego je direktno pokazivanje i traženje od UN-a da što prije reaguje na situaciju u Palestini. Nas jako vrijeđa činjenica da je jedan entitetski predsjednik Milorad Dodik podržao Izrael, otvarao dobre odnose sa ovom zemljom, a mi znamo da su i Izrael i RS nastala na istom principu, a to je etničko čišćenje", pojasnio je Ćudić.

Prema njegovim riječima, današnjim mirnim okupljanjem članovi UDIK-a žele demilitarizaciju društva kada su u pitanju Izrael i Palestina.

"Ne možemo reći da mi sada direktno navijamo za Palestinu jer i oni imaju svoje paravojne formacije koje djeluju na tom području, ali mi tražimo demilitarizaciju i da se na tom području spasi civilno stanovništvo", poručio je Ćudić.

"Gađanje škola, posebno onih koje civili koriste kao skloništa i čije su koordinate poznate Izraelcima, potvrđuju genocidne namjere izraelskog rata i razotkriva njihove 'kirurške' zahvate kao puku izjavu za odnose s javnošću. Nema nikakve dvojbe da Izrael gađa civilnu infrastrukturu i usađuje uvjete terora i disfunkcionalnosti oko 1,5 miliona stanovnika Gaze, uključujući više od 50 posto mlađih od 18 godina", navodi se u pismu.

Na kraju poručuju "Dosta je“.

Pozvali su sve građane da se pridruže aktivistima Udruženja za društvena istraživanja i komunikacije BiH kako bi pomogli pri ukidanju režima koji se neprekidno služi ubijanjem, otimanjem vlasništva, zatvaranjem i diskriminacijom Palestinaca kako bi ostvario svoj politički plan, a to je uspostava i održanje etničko-vjerske autokratije.