Svijet
1.1k

Sarajevo diglo glas protiv ubijanja nevinih: Gaza krvari, a svijet spava

Piše: E. G.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Oko 400 pripadnika palestinske zajednice u BiH i građana naše zemlje danas su protestnom šetnjom od Baščaršije do Trga djece Sarajeva digli glas protiv ubijanja nevinih civila u Gazi, odnosno novog vala izraelskih napada u kojima je samo proteklih dana stradalo više od 250 civila, a blizu 2.000 ih je ranjeno.

Nakon šetnje kroz centar grada kolona se zaustavila ispred Spomenika ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, gdje su odali počast ubijenim mališanima iz glavnog grada BiH u proteklom ratu, na taj način simbolično podsjećajući da se isto ponavlja sada u Gazi gdje ubijaju palestinsku djecu.

Građani su ispred Sebilja razvili veliku palestinsku zastavu, a sa sobom su nosili transparente na kojima piše "Svi su uz Gazu", "Ne okupaciji", "Ne moraš biti musliman da bi bio uz Gazu, jednostavno budi čovjek", "Gaza krvari, a svijet spava" i slične.

Neki od učesnika protestne šetnje su u izjavama za medije kazali da je ono što se sada dešava u Gazi isto što su preživjeli građani Bosne i Hercegovine tokom agresije, ali i isto ono što su proživjeli Jevreji tokom Drugog svjetskog rata.

Oni pozivaju na mir i prestanak nasilja.

Nakon odavanja počasti učenjem Fatihe i minutom šutnje građani su se zaputili ispred BBI centra gdje su se predstavnici palestinske zajednice obratiti okupljenima.

Predsjednik Udruženja "Palestinska dijaspora u BiH“ dr. Naser Nabil okupljenima je rekao da ono što se dešava proteklih dana u Gazi je zapravo to što "bande doseljenika svakodnevno prakticiraju u različitim dijelovima Palestine, a to su paljenja, ubijanja i razaranja daleko od očiju svjetske javnosti i TV kamera".

"Genocid nad palestinskim narodom jš uvijek traje, on se događa i ovog trenutka. Osnivanje države Izraela je značilo protjerivanje više od dvije trećine autohtonog palestinskog stanovništva iz njihovih domova i sa njihove zemlje, a kako bi se utirao put za izraelsku vještačku tvorevinu. Izraelska agresija nad Palestincima je istovijetna onoj agresiji koja se dogodila u Sarajevu i BiH. Razaranje podrazumijeva i neselektivno granatiranje i ubijanje nedužnih civila i njihove imovine. Takvim napadima je bilo izloženo i Sarajevo i u oba slučaja je prekršeno međunarodno pravo, naročito zabrana direktinih napada na civilne objekte", kazao je Nabil.

On je dodao kako su se građani danas u Sarajevu okupili da dignu svoj glas protiv barbarizma i divljaštva, protiv "cionističke i fašističke politike Izraela".

"Kažimo izraelskom agresoru milion puta: Prestanite! Prestanite sa fašističkom politikom smrti i genocida, prestanite činiti ratne zločine i prestanite sa nacističkom politikom holokausta nad Palestincima, sa državnim terorizmom i negiranjem prava palestinskom narodu. Prestanite sa paranojom i osjećajem ugroženosti od palestinskog naroda i islamskog svijeta. Palestinskom narodu je oduzeto sve, osim dostojanstva. Palestinski narod se bori za biološki opstanak", poručio je Nabil na današnjem skupu u Sarajevu.

Predstavnik Udruženja građana "Svitanje" Mirsad Mešanović je kazao da je i ovo okupljanje građana u Sarajevu najmanje što se može uraditi i da je to poruka Palestincima da nisu sami.

"To sa čime se palestinci suočavaju, to je genocidna tvorevina. Pogledajmo samo ko je sa ovih prostora podržao tu genocidnu tvorevinu. Podržao ju je neko ko je isto tako počinio genocid. Niko neće podržati cionističku genocidnu tvorevinu osim nekoga ko ima iste takve namjere ili osim nekoga ko je nešto takvo već uradio", kazao je Mešanović.

On je dodao da palestinski narod danas bije bitku za slobodu svih potlačenih naroda svijeta te da je istovremeno svjestan cinizma međunarodne zajednice.

Sarajlija Eldin Đonko koji je prisustvovao današnjoj mirnoj šetnji za palestinu kaže da je prije svega tu kao čovjek koji ne odobrava ubijanje nedužnih civila.

"Moramo raditi na tome da mijenjamo situaciju. Ako ništa drugo možemo se oglasiti i na ovaj način reći da smo protiv toga što se dešava, da smo protiv masakra u Palestini. Najgore je sjediti u kući i loše se osjećati, a ne uraditi ništa. Naša je obaveza da se usprotivimo naselju bilo gdje da se dešava u svijetu", kazao je Đonko.

Nakon protesne šetnje i kratkog obraćanja ispred BBI centra, građani su se razišli.