{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Protesti podrške narodu Gaze u BiH: Mir! Dosta krvi i ratovanja!

25.7.2014. u 15:12
174
99
Protesti podrške narodu Gaze u BiH: Mir! Dosta krvi i ratovanja!
174
U Tuzli, Mostaru i Zenici danas su održani mirni protesti podrške narodu Gaze. Također, u Sarajevu je održan Dan Kudsa, gdje je iskazana podrška Palestincima.
Blizu 200 učesnika, građana Tuzle, studenata iz Palestine i građana arapskog porijekla nastanjenih u Tuzlanskom kantonu, protestnom šetnjom tuzlanskim ulicama upozorili su domaću i svjetsku javnost na nedopustiv odnos prema krvoproliću koje se posljednjih dana događa u Pojasu Gaze na Bliskom istoku.

Svijet zatvara oči pred agresijomProtestna povorka krenula je s Trga slobode prema Kapiji, a mirno okupljanje okončano je Trgu žrtava genocida u Srebrenici.

"Užasno je gledati slike koje dolaze iz moje rodne zemlje. Jučer su mi poginula dva amidžića, a kompletna familija mi je u Gazi i strahujem za njihove živote. Svijet ponovo zatvara oči pred izraelskom agresijom, a moj narod je agresorska živa meta. Okretanjem glave od ovog zla ujedno je i stajanje na stranu agresora", kaže Maid El-Adasi, Palestinac koji živi u Tuzli.

Građani Tuzle podsjećaju svjetsku javnost kako su katastrofalnu grešku napravili 1992. godine, a potom i 1995. godine kada su sa distance gledali pad zaštićene zone UN-a u Srebrenici i genocid koji su počinili pripadnici tadašnje Vojske i MUP-a RS.

Najmlađi učesnici protestne šetnje u Tuzli nosili su transparente na kojima je pisalo "Stop the Palestine – Holocaust", "Free Palestina", "Stop Israeli Terror"...

"Dosta ratovanja!"U Mostaru na trgu Musala na skupu podrške Palestincima okupilo se više od 100 građana koji su mirnim protestom rekli "ne" napadima na Gazu.

"Svijet nažalost počiva na nepravdi i tlačenju slabijih i nemoćnih. Velike sile šute, a mi mali i na ovakav način nastojimo kazati svijetu da je dosta krvi i ubijanja. Od svega je ipak najteže čuti i vidjeti da stradaju nedužna djeca. Tome se konačno mora stati u kraj. Ovo je 21. vijek, dosta je rata i ratovanja", kazao je jedan od učesnika demonstracija.

"Lijepo je što će se u našem gradu koji je proživio dvije burne decenije večeras umjesto nasilja dijeliti čokolada. Mir, mir, mir i samo mir!", naglasio je demonstrant.

Protestima podrške narodu u Palestini na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici danas je prisustvovalo više hiljada Zeničana koji su na ovaj način izrazili svoj stav i podršku stradalnicima u Gazi.

Građani "naoružani" transparentima sa podrškom narodu Palestine su nakon okupljanja ispred Robne kuće "Bosanka" održali i mirnu šetnju do Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Profesor sa Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, Safvet Halilović, je istakao kako je strašno ono što je čovječanstvo dozvolilo da se dešava u Palestini.

Glas protiv terora i nepravde"Mi smo došli da dignemo svoj glas protiv nepravde i zuluma i organizovanog terora koju provodi vlada i režim tvorevine Izrael. Taj teror je eskalirao i odnosi ljudske živote. Strašno je ono što se dešava u Gazi, ciljevi oružja izraelske vojske postale su bolnice i škole gdje su se ljudi sklonuli. Jednostavno, strašno je ovo što je dozvolilo ljudsko čovječanstvo, ako se ovo ne zaustavi, šta možemo očekivati na planeti", kazao je Halilović te dodao:

"Tražimo da se završi atak i da se prestane sa svim ovim zlim dešavanjima. Mi Bošnjaci imamo razloga da se solidarišemo jer smo osjetili na svojim leđima šta znači biti cilj vojne mašinerije i opsade."

Halilović je još dodao da su islamske zemlje podbacile u poduzimanju aktivnosti rješavanja problema u Gazi.

"Islamske zemlje su podbacile, iskorištavaju ovaj haos u Siriji, Egiptu, Jemenu i drugim zemljama. Muslimani su se pozabavili o sebi, tako da Izrael ima mogućnost da sam radi šta hoće. Pitanje Palestine je pitanje svih ljudi, svih muslimana, jer po slovu Kur'ana Palestina je blagoslovljena zemlja. Ovo je veliki ispit za sve nas i mi smo danas ovdje došli da se solidarišemo sa tim narodom", dodao je Halilović.

Današnjim protestima prisustvovao je i član Skupštine mladih iz Istanbula Fatih Ajtekin koji je kazao da ono što se dešava u Gazi jeste isto što se dešavalo u Srebrenici.

"Ovdje smo jer naša braća krvare, naše majke plaču, a našu djecu ubijaju izraelski zlotvori. Ovdje smo zbog arapskih lidera koji ništa ne poduzimaju, zbog UN-a koji šuti i ističe kako Izrael ima pravo da se brani. Ono što se dešava u Gazi je isto ono što se dešavalo u Srebrenici. UN je šutio u Srebrenici za jednu noć kad je ubijeno hiljadu ljudi, a šuti sada i u Gazi kada se broj žrtava penje do hiljade. Mi želimo mir, Kur'an zabranjuje ubijanje nevinih, mi ne možemo zaustaviti ubijanje, ali možemo podići glas, jer ako mi ne podignemo glas, oni će podići broj žrtava", kazao je Ajtekin.

Prisutni su uzvikivali parole "Free Palestine", "Stop killing children" i druge, a nakon govora domaćina, uputili su na mirnu šetnju do Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.

Peticija podrškeTakođer, danas je u Sarajevu održan Dan Kudsa gdje su učesnici iskazali podršku narodu Palestine potpisivanjem peticije "Podrška Palestini – Dova za narod Gaze"

Inače, Dan Kudsa je vezan za mjesec ramazana i obilježava se zadnjeg petka u ramazanu iza džume namaza.

Ove godine Dan Kudsa Udruženje ''Mladi muslimani'' obilježilo je prigodnim programom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: