Traže sankcije za krivce
100

Protesti ispred KCUS-a, okupljeni nosili transparente "Potpišite nastavak liječenja Nadin"

A. P.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Grupa građana okupila se danas u 15 sati ispred ulaza u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu tražeći hitno rješavanje slučaja bolesne djevojčice Nadin Smajlović kojoj je zbog nedostatka lijeka prekinuta terapija.
Prema riječima njenih roditelja, ljekari KCUS-a nisu htjeli potpisati nalaz da je ne mogu liječiti kako bi mogli aplicirati za sredstva u Fondu reosiguranja FBiH za liječenje van BiH.

Nedim Ramić, predsjednik udruženja "Sarajevska raja", rekao je da su morali reagovati, jer dosad niko nije i jer je s KCUS-a poručeno da niko neće dalje da liječi djevojčicu.

Istakao je da je zahtjev okupljenih građana da se potpišu papiri da se Nadin odmah izmjesti u Tursku i tamo nastavi liječenje, da se sankcionišu ljekari koji to nisu potpisali i koji su potpisali da ne žele liječiti dijete, kao i smjenu KCUS-a.

"Treći naš zahtjev za svu našu djecu je od Vlade FBiH da zakonom zabrani oglašavanje prikupljanja sredstava za liječenje djece, da to prestane i da se što prije reaguje u slučajevima potrebe za izmještanjem djece, u roku od sedam dana. Smatramo da novca ima i za prvu priliku se on može uzimati od novca od akciza, dok se ne nađe neko drugo rješenje", rekao je Ramić.

Okupljeni su nosili transparente "Svi smo mi Nadin", "Smjena menadžmenta KCUS-a", "Potpišite nastavak liječenja Nadin" i druge uz poruku da neće odustati od svojih zahtjeva.

Majka djevojčice Nadin Amina podsjetila je da je za vrijeme nedavnog štrajka medicinskih radnika u krugu KCUS-a rečeno kako niko neće da liječi dijete ovih roditelja.

"Za oca će se pobrinuti tužilaštvo, a majka, koja je uposlenica KCUS-a, protiv nje će biti proveden krivični postupak. A je li se iko pitao šta će biti s djetetom, ne samo s mojom Nadin, već i s ostalom djecom? Ko će nama sutra liječiti djecu, a svi plaćamo doprinose za zdravstveno. Moje dijete dva mjeseca leži na postelji. Danas bi bilo 20 dana da moje dijete nema terapiju da nisam samoinicijativno otišla u Tursku. Njoj su potrebni tuberkulostatici. Moje dijete je prihvatilo tursko ministarstvo, jer je specifičan slučaj. Ovdje su rekli da niko neće prihvatiti odgovornost za moje dijete", izjavila je Amina Smajlović.

Ona je dodala da je njeno dijete od 31. oktobra liječeno na Pedijatriji.

"Dijete je bilo hospitalizirano, a rečeno je da smo došli dan prije isteka terapije. Zamislite da ja nisam u ovom sistemu zdravstva. Šta bi bilo? Moje dijete je došlo, opet sam se javila KCUS-u, lijekovi još nisu nabavljeni. Niko se nije javio da kaže šta ćemo dalje", izjavila je majka.

Federalni fond reosiguranja je porodici, kako je izjavila, isti dan odgovorio da ne može nabaviti pojedinačne lijekove po toj miligramaži i rekli su da se pokrene proces za izmještanje djeteta.

"Doktorica u KCUS-u je rekla da me ne smije predložiti ni potpisati dok to ne uradi generalna direktorica", rekla je majka djevojčice Nadin.

Kazala je kako je podnijela prijave Tužilaštvu KS protiv nadležnih i najavila podizanje novih zbog objavljivanja identiteta i dijagnoze njenog djeteta.

Majka i predsjednica udruženja "Đerđef" Šida Kalibić kazala je plačući: "Zašto to radite? Zašto ne liječite našu djecu? Zašto, ako ne možete, ne dozvolite da ih liječimo vani, ali ne milostinjom? Sakupljamo sami novac za lijekove, za liječenje u Turskoj. Do sada smo izliječili nekoliko djece. Ovdje je nas 20 Bugojanaca koji smo došli da podržimo sve roditelje i svu djecu".

Istakla je kako uspijevaju marku po marku prikupiti za svakoga i da trenutno imaju četvero djece na liječenju u Turskoj.

Melina Muhić je došla na proteste sa sinom koji prima terapije od rođenja. Potreseno je poručila kako je tu da podrže prijateljicu Nadin i svu djecu koja su u ovakvoj situaciji.

"Ko može uskratiti djeci pravo na život? Ovdje se više ne radi o pravu na liječenje, već o pravu na život. Molim sve koji mogu da utječu i omoguće da naša djeca imaju prava", rekla je Muhić.