Taktike iz SAD
54

Propalestinski demonstranti okupirali zgradu elitnog francuskog univerziteta, uklonila ih policija

N. Ž.
Foto: EPA - EFE
Foto: EPA - EFE
Na francuskom univerzitetu Sciences Po jutros je okončana policijska akcija gdje su propalestinski demonstranti uklonjeni iz zgrade koju su okupirali tokom noći.

Nakon što je ova taktika protesta viđena u SAD-u, gdje su veće grupe demonstranata "preuzele" zgrade dva univerziteta, sada su na istu ideju došli i u Evropi.

Meta je bio elitni univerzitet Sciences Po, kojeg prati reputacija "trening terena za francusku političku elitu."

Po završetku policijske akcije, uprava univerziteta je odlučila da zatvori svoja vrata. Demonstranti su okupirali glavnu zgradu univerziteta, koja se nalazi u samom centru Pariza.

Aktivistička organizacija je zahtijevala od Sciences Po da "zauzme principijelan stav tako što će poslati službeno saopštenje osuđujući akcije Izraela koje krše prava i dobrobit Palestinaca" i da univerzitet prekine veze s "institucijama ili entitetima koji podržavaju cionističku ideologiju."

Podsjetimo, na univerzitetima UCLA i Columbia je također došlo do okupacija zgrada koje pripadaju ovim institucijama. Policija je morala intervenisati, a došlo je i do masovnih hapšenja demonstranata, kao i većeg broja povrijeđenih osoba.