BiH
7

Protest ispred zgrade NSRS zbog Dodikovog zakona

FENA
Foto: FENA
Foto: FENA
Ispred zgrade Narodne skupštine RS-a jutros su se okupili bivši borci i nezadovoljni građani izražavajući protivljenje zakonu koji je predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, po kojem bi pravo na mjesečnu nadoknadu od jedne i po prosječne mjesečne plaće u RS-u, odnosno oko 1.200 KM, imali poslanici prvog saziva Skupštine RS-a.

Uoči sjednice parlamenta RS-a, njih stotinjak je ukazalo da su protiv izdvajanja iz entitetskog budžeta za te namjene godišnje oko 2,5 miliona KM, dok istovremeno oni primaju 10 puta manji godišnji borački dodatak.

Blokirali su i saobraćaj ispred zgrade Narodne skupštine RS-a, izražavajući i na taj način protivljenje usvajanju Nacrta zakona o pravima izabranih predstavnika RS-a u periodu 1991.- 1996. godine, koji je predložio predsjednik RS-a.

Jedan od učesnika protesta Lazo Adžić kaže da, dok je "on bio za vrijeme rata u rovu, Momčilo Krajišnik je bio u kabinetu, spavao u toplom krevetu i jeo pečenje svaki dan“.

I Vaso Gvero pita zašto su se borili bivši borci RS-a kada dobijaju 69 KM maraka boračkog dodatka.

"Neka nam ni to ne daju. Ovo je ionako država rukovodilaca, Vlade i Skupštine, a ne građana. A zašto smo se mi borili", rekao je razočarano Vaso Gvero.

Na okupljanje ih je pozvao predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca Aco Prelić, koji je rekao da su borci najzaslužniji za stvaranje RS-a, ali da su na margini društva, obespravljeni i socijalno nezbrinuti.

"Tih 2,5 miliona KM, za koje Dodik smatra da treba dati prvom sazivu Narodne skupštine RS-a, treba da se preusmjeri na zapošljavanje boraca i svih građana RS", rekao je Prelić ističuću da pojedinici iz prvog saziva parlamenta RS-a “treba da odgovaraju zbog ratnog profiterstva”.

Najavio je da će uslijediti i druge mjere protiv ovog zakona.

Inače, početak sjednice Narodne skupštine RS-a na čijem dnevnom redu je i ovaj zakon pomjeren za 11 sati.