BiH
5

Bosić: Dodikov zakon o naknadama pravi diskiminaciju i predložen je zbog konflikta sa SDS-om

FENA
Srpska demokratska stranka (SDS) neće podržati usvajanje zakona kojim bi pravo na mjesečnu nadoknadu od jedne i po prosječne mjesečne plaće u RS-u, odnosno oko 1.200 KM, imali poslanici prvog saziva Skupštine RS-a, potvrdio je danas predsjednik SDS-a.

Razlog za to je činjenica da je predsjednik RS-a Milorad Dodik predložio ovaj zakon zbog ličnih političkih ciljeva i da njime pokušava da produbi konflikt sa SDS-om.

Bosić je naglasio da Dodikov zakon ne tretira borce, a daje privilegije i opozicionim poslanicima prvog saziva Skupštine RS-a te stoga očekuje da predlagač povuče sporni zakon.

Nakon sjednice Predsjedništva SDS-a, na kojoj je razmatran Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991. - 1996., koji je predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik, Bosić je podsjetio da je ovaj zakon izazvao brojne kotradiktornosti i različita reagiranja u javnosti RS-u.

"SDS priznaje sve zasluge ljudima koji su učestvovali u stvaranju RS", ukazao je Bosić ističući da ljudi koji su se prvi politički organizirali te imali hrabrosti i volje da stanu na čelo SDS-a i vode političke procese treba da imaju sva priznanja.

Međutim, dodaje, ovaj zakon nema takvu namjeru.

"Ovaj zakon ne samo da nema dobru namjeru, nego njegova suština nije pravična. Ne može isti naknadu imati predsjednik Narodne skupštine RS-a ili predsjednik RS-a, kao i opozicioni poslanik prvog saziva Narodne skupštine RS", rekao je Bosić.

Upitao je i šta je i s velikim brojem predsjednika skupština općina u ratnom periodu koji su također imali ogroman teret te komandantima bataljona i borcima, koji su i dali najveći doprinos za RS...

SDS predlaže da se napravi sveobuhvatan zakon koji će tretirati kategorije koje imaju posebne zasluge za stvaranje RS-a, a kojim niko ne bi bio doveden u diskiminatorski položaj, a što, kaže, sigurno ne žele ni oni koji su bili u prvom sazivu Skupštine RS-a.

Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991. - 1996. predložen je za sutrašnju sjednicu Narodne skupštine RS-a.