{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dodik povukao sporni zakon o poslanicima koji su utemeljili RS

16.9.2015. u 12:20
10
66
Dodik povukao sporni zakon o poslanicima koji su utemeljili RS
10
Dodik povukao sporni zakon o poslanicima koji su utemeljili RS
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je danas sa sjednice Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) povukao Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991. – 1996. godine, čiji je predlagač.
Naglasio je da daje rok od tri ili pet mjeseci da se zajedno sa predstavnicima boraca pokuša iznaći rješenje i novčani iznos koji je adekvatan ili će ukoliko ne bude konsenzusa, opet u parlamentarnu proceduru uputiti zakon koji je danas povukao.

U svom izlaganju je istakao da smatra da RS-u treba jedan ovakav zakon kako bio se pomoglo poslanicima prvog saziva koji su utemeljili RS i koji su zbog toga prošli ogromnu torturu.

"Većina od njih su prošli tešku torturu koju je nametalo međunarodno i pravosuđe na nivou BiH. Mnogi su zbog neriješenih statusa dugo godina izloženi socijalnim uslovima teškim za život", rekao je Dodik.

Dodao je i da mu nije bio cilj da ovo bude tema za političke raskole u RS, jer se sve na kraju svelo na novčanu naknadu i njen iznos.

Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba


RS je stvorena prije oružanog sukoba, naglasio je Dodik, a to je upravo zasluga prvog saziva NSRS.

Podsjetimo, prema prijedlogu zakona svim poslanicima prvog saziva NSRS-a pripalo bi pravo na materijalnu naknadu u iznosu od 1.200 KM.

Međutim, Dodik je još u svojim jučerašnjim izjavama promijenio stav o visini naknada, rekavši da bi trebale iznositi 800 KM, kolika je i prosječna plata u ovom entitetu i ne bi bile nasljednog reda, već bi ih parlamentarci iz prvog saziva, primali za života.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: