BiH
0

NSRS: U toku rasprava o pravima poslanika prvog saziva

Piše: T. Č.
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Narodna skupština RS (Foto: Klix.ba)
Nastavljena je šesta sjednica Narodne skupštine RS-a (NSRS), a na dnevnom redu je kao sedma tačka Nacrt zakona o pravima izabranih predstavnika Republike Srpske u periodu 1991.-1996. godina, koji je predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik.

Očekuje se burna rasprava jer je najveća opoziciona partija u entitetu SDS, najavila da neće podržati spomenuti zakon, jer je prema njihovoj ocjeni on motivisan političkim ciljevima.

Ukoliko bi se ovaj zakon usvojio, svim poslanicima prvog saziva NSRS-a pripalo bi pravo na materijalnu naknadu u iznosu od 1.200 KM. Međutim, Dodik je u svojim jučerašnjim izjavama promijenio stav o visini naknada, rekavši da bi trebale iznositi 800 KM, kolika je i prosječna plata u ovom entitetu i ne bi bile nasljednog reda, već bi ih parlamentarci iz prvog saziva primali za života.

U toku prijepodnevnog zasjedanja poslanici u entitetskom parlamentu raspravljali su o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji propisuje mogućnost izricanja kazne zatvora počiniocima koji ponove to djelo i onima koji izvrše nasilje na štetu djeteta, kao i o prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji, osposobljavanju i zapošljavanju invalida.