BiH
0

Burna sjednica NSRS: Opozicija napuštala salu tokom svakog govora Željke Cvijanović

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Današnja sjednica Narodne skupštine RS-a (NSRS), koju su obilježili protesti bivših boraca RS i bojkot izlaganja premijerke ovog entiteta, Željke Cvijanović od strane predstavnika opozicije, je prekinuta i biće nastavljena nakon dvosatne pauze iza 17 sati.

Aktuelni sat na sjednici je protekao burno, jer su u više navrata predstavnici SDS-a, NDP-a, PDP-a, NS-a i SRS-a napuštali skupštinsku salu i to svaki put kada je za govornicu izlazila premijerka. Ona je ovom prilikom naglasila da je njeno pravo da se javlja za riječ i da je uopšte ne interesuje opozicija, a za vještačenje snimka od strane Holandskog kraljevskog instituta za forenziku u slučaju "Dva papka'', rekla je da to nije nikakav dokaz.

Prijepodnevno zasjedanje skupštine obilježili su i protesti oko stotinu bivših boraca Vojske Republike Srpske zbog Nacrta zakona o pravima izabranih predstavnika RS-a iz perioda 1991 – 1996. godina, koji je predložio predsjednik RS-a Milorad Dodik. Ukoliko bi se ovaj zakon, koji je na današnjem dnevnom redu NSRS, usvojio svim poslanicima prvog saziva NSRS-a pripalo bi pravo na materijalnu naknadu u iznosu od jedne i po prosječne plate u RS,

Aco Prelić , predsjednik Stranke socijalne sigurnosti srpskih boraca je ovom prilikom rekao da tih 2,5 miliona KM, za koje Dodik smatra da treba dati prvom sazivu Narodne skupštine RS-a, treba da se preusmjeri na zapošljavanje boraca i svih građana RS.

Inače ovaj Nacrt zakona je izazvao oštre kritike, ne samo broraca, već i opozicije i cjelokupne javnosti u RS-u. Već sada je poznato da najveća opoziciona partija u entitetu SDS, neće podržati spomenuti zakon, jer je prema njihovoj ocjeni isti motivisan političkim ciljevima i interesima Dodika, tako da se očekuje burna rasprava u nastavku zasjedanja parlamenta RS-a.