BiH
360

Prosvjetni radnici u FBiH prijete štrajkovima i protestima, stanje nikad teže

Piše: M. B.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Ako ne bude postignut dijalog s kantonalnim vladama i problemi prosvjetnih radnika u FBiH ne budu riješeni, Sindikat obrazovanja BiH organizovat će proteste koji će imati veći utjecaj i posljedice nego štrajk GRAS-a, poručili su na današnjoj konferenciji za novinare predstavnici sindikata obrazovanja svih nivoa u FBiH.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Kako je istakao Selvedin Šatorović, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, problemi su nagomilani, a stanje u oblasti osnovnog, srednjeg, visokog i predškolskog obrazovanja nikada nije bilo ovako teško.

"Važeći zakonski i podzakonski akti se ne poštuju. Planovi i programi nastave su zastarjeli. Učenici su opterećeni količinom nastavnih sadržaja i vannastavnih aktivnosti. Nastavnici su sve više opterećeni administrativnim poslovima, čime se od prosvjetnog radnika želi napraviti činovnik i pisar", rekao je Šatorović.

Kako su istakli predsjednici sindikata, problem je i to što pojedina zakonska rješenja u kantonima dovode u situaciju da u potpunosti nelegalno budu izabrani organi upravljanja i rukovođenja u školama.

"Najbolji primjeri su u Tuzlanskom i Srednjobosanskom kantonu. Vrši se podjela škola prema političkim koalicijama u vlasti. Tako imamo forme privremenih direktora koji su izabrani na period koliko traje i koalicija, kada koalicija pukne mijenjaju se uprava i direktor, što utječe na rad i učenike", kaže Šatorović.

Kolektivni ugovori se ne poštuju, plaće prosvjetnih radnika su manje od prosječne plaće na nivou FBiH i sve češće kasne, tvrde u sindikatu.

"U Tuzlanskom kantonu i Kantonu 10 nisu usvojeni budžeti, nemamo sigurnost i ne znamo šta će biti s plaćama. Zatražit ćemo od Komisije za ustavne promjene Parlamenta FBiH odgovor na naše pitanje da li je naš stav da se obrazovanje digne na nivo FBiH opravdan", dodao je Šatorović.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Prosvjetni radnici traže da se važeći kolektivni ugovori konačno počnu poštivati, da se ispoštuju presude sudova, traže depolitizaciju i demokratizaciju škola, formiranje ekonomsko-socijalnih vijeća tamo gdje nisu formirana i njihovo funkcionisanje u punom kapacitetu te isplatu naknada za prijevoz u kantonima gdje to nije učinjeno već nekoliko mjeseci.

Predstavnici sindikata obrazovanja poručili su da oni nisu krivi za trenutnu ekonomsku situaciju u BiH, da nisu oštetili budžet i da neće pristati na smanjenje plaća do 30 posto kako je najavljivano.

"Ukoliko naši problemi ne budi riješeni, koristit ćemo sve zakonske mehanizme, sudske tužbe, štrajkove i proteste kako bi se naša prava ispoštovala", poručio je Dževad Hadžić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja i nauke BiH.