{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prosvjetni radnici i policajci Livna nastavljaju štrajk

S
2.3.2012. u 16:05
0
0
Prosvjetni radnici i policajci Livna nastavljaju štrajk
0
Prosvjetni radnici i policajci Livna nastavljaju štrajk
Foto: www.Livno-online.com
Sindikati osnovnog obrazovanja i policije odlučili su da nastave generalni štrajk, iako su zastupnici u novom sazivu Skupštine Livanjskog kantona na današnjoj vanrednoj sjednici u Tomislavgradu usvojili odluku o privremenom finansiranju budžetskih korisnika za prvo tromjesečje tekuće godine.
Predstavnici dva sindikata navode da prosvjeta i policija Livanjskog kantona ostaju u štrajku jer je ovom odlukom ispunjen samo jedan od njihova tri zahtjeva, a preostalo je još da formiraju novu kantonalnu vladu i daju sindikatima pisane garancije o poštovanju kolektivnog ugovora.

Potpredsjednik i portparol Nezavisnog sindikata osnovnog obrazovanja Filip Čelar potvrdio je novinarima da je nakon današnjeg propalog pokušaja formiranja nove kantonalne Vlade, odlučeno da se štrajk u svih šest opština ovog kantona nastavlja.

Predsjednik Sindikata radnika MUP-a Livanjskog kantona Tino Krivić rekao je novinarima da je odluka o nastavku štrajka donesena jednoglasno.

Prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju Livanjskog kantona stupili su u generalni štrajk 8. februara, a policijski službenici kantonalnog MUP-a 24. februara. Ministarstvo obrazovanja ovog kantona 16. februara podnijelo je tužbu Opštinskom sudu u Livnu protiv Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja, kojom traži da sud svojom odlukom naredi prekid štrajka. Sud će o ovoj tužbi odlučivati 5. marta.

Na današnjoj vanrednoj sjednici kantonalne Skupštine u Tomislavgradu usvojena je odluka o privremenom finansiranju budžetskih korisnika u periodu januar - mart ove godine, tako da će zaposleni u prosvjeti, policiji i zdravstvu dobiti plate za januar.

Prije početka sjednice ispred zgrade Skupštine protestovalo je oko 600 prosvjetnih radnika i policajaca koji su izrazili nezadovoljstvo zbog višemjesečne krize vlasti, koja se nastavlja jer je Livanjski kanton danas ostao i bez Vlade u tehničkom mandatu. Uzrok tome je ostavka predsjednika Vlade Nediljka Rimca (HDZ 1990) na tu funkciju, a isto su uradili i ministar zdravstva i ministar prostornog uređenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: