{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prosvjetari u Livanjskom kantonu traže pomoć inspekcije rada

S
28.4.2012. u 12:01
0
1
Prosvjetari u Livanjskom kantonu traže pomoć inspekcije rada
0
Prosvjetari u Livanjskom kantonu traže pomoć inspekcije rada
Livno
Sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja Livanjskog kantona obratio se za pomoć kantonalnoj Inspekciji rada sa zahtjevom da preispita zakonitost postupaka resornog kantonalnog ministarstva prema prosvjetnim radnicima u osnovnom obrazovanju.
Potpredsjednik Sindikata Filip Čelar rekao je za lokalne medije da kantonalno Ministarstvo obrazovanja prema prosvjetarima koji su u februaru bili u generalnom štrajku, provedenom u skladu sa svim zakonskim procedurama, sada "trenira strogoću" i kažnjava ih zbog obustave rada.

On je naveo da prosvjetni radnici u osnovnim školama u Prisoju i Bukovici na području opštine Tomislavgrad zbog štrajka nisu dobili plate za februar i mart, a ostali prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju za februar i pet dana marta, što ih je dovelo u veoma tešku situaciju jer su ostali dužni rate za kredite, te troškove režija i školovanja djece.

Prema njegovim riječima, Kantonalni sud u Livnu još nije rješavao žalbu Sindikata na presudu Opštinskog suda u Livnu od 7. marta kojom je štrajk prosvjetnih radnika u osnovnom obrazovanju proglašen nezakonitim, a ako ovaj sud potvrdi presudu Opštinskog suda, Sindikat će se žaliti višoj sudskoj instanci.

On je upozorio da je cijela ova "igra" sa platama prosvjetnih radnika smišljena radi razbijanja i raspuštanja Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja, ali je poručio da prosvjetni radnici koji su jedinstveni u borbi za svoja ustavom i zakonom garantovana prava to neće dozvoliti, nego će radi zaštite svojih prava uskoro povući nove poteze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: