{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Prosvjetari u Livanjskom kantonu traže pomoć inspekcije rada

S
28.4.2012. u 12:01
0
1
Prosvjetari u Livanjskom kantonu traže pomoć inspekcije rada
0
Prosvjetari u Livanjskom kantonu traže pomoć inspekcije rada
Livno
Sindikat osnovnog obrazovanja i vaspitanja Livanjskog kantona obratio se za pomoć kantonalnoj Inspekciji rada sa zahtjevom da preispita zakonitost postupaka resornog kantonalnog ministarstva prema prosvjetnim radnicima u osnovnom obrazovanju.
Potpredsjednik Sindikata Filip Čelar rekao je za lokalne medije da kantonalno Ministarstvo obrazovanja prema prosvjetarima koji su u februaru bili u generalnom štrajku, provedenom u skladu sa svim zakonskim procedurama, sada "trenira strogoću" i kažnjava ih zbog obustave rada.

On je naveo da prosvjetni radnici u osnovnim školama u Prisoju i Bukovici na području opštine Tomislavgrad zbog štrajka nisu dobili plate za februar i mart, a ostali prosvjetni radnici u osnovnom obrazovanju za februar i pet dana marta, što ih je dovelo u veoma tešku situaciju jer su ostali dužni rate za kredite, te troškove režija i školovanja djece.

Prema njegovim riječima, Kantonalni sud u Livnu još nije rješavao žalbu Sindikata na presudu Opštinskog suda u Livnu od 7. marta kojom je štrajk prosvjetnih radnika u osnovnom obrazovanju proglašen nezakonitim, a ako ovaj sud potvrdi presudu Opštinskog suda, Sindikat će se žaliti višoj sudskoj instanci.

On je upozorio da je cijela ova "igra" sa platama prosvjetnih radnika smišljena radi razbijanja i raspuštanja Sindikata osnovnog obrazovanja i vaspitanja, ali je poručio da prosvjetni radnici koji su jedinstveni u borbi za svoja ustavom i zakonom garantovana prava to neće dozvoliti, nego će radi zaštite svojih prava uskoro povući nove poteze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: