BiH
442

Promovisana prva klasa oficira Oružanih snaga BiH

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Na platou ispred Doma Oružanih snaga BiH u Sarajevu upriličena je svečana ceremonija završetka Osnovne oficirske obuke klase I-14 te promocija prve klase oficira Oružanih snaga BiH.

Svečanost je upriličena povodom uspješnog završetka obuke realizovane u okviru projekta "Osnove oficirske obuke" i prijema najuspješnijih i najboljih kandidata iz građanstva u oficirski kor Oružanih snaga BiH. Realizacija projekta "Osnovi oficirske obuke " započela je prije godinu dana objavom prvog javnog  konkursa za prijem kandidata u profesionalnu vojnu službu u početnom činu oficira Oružanih snaga BiH. 

Na konkurs se tom prilikom prijavilo 256 kandidata, a čin potporučnika danas je ostvarilo njih 29 (27 kandidata i 2 kandidatkinje).

Dan promocije 29 potporučnika Oružanih snaga BiH historijski je dan za BiH, kazao je uz ostalo operativni komandant EUFOR-a general Adrian Bradshow.

"Danas OS BiH primaju kadete u svoje redove, vas 29 ući će u historiju kao prvi oficiri Oružanih snaga BiH. Nije lako biti oficir i bit ćete suočeni sa brojnim izazovima. Prošli ste rigorozan proces na kojem je testirano, ne samo vaše znanje već i sposobnosti rukovođenja. Ono što ste završili zaslužuje svaku pohvalu", kazao je Bradshow. 

Načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Ante Jeleč istakao je kako će se u toku vojne, ali i životne misije susresti sa brojnim izazovima.

"Danas kada Oružane snage BiH uspješno prelaze put tranzicije ka NATO-u, podmlađivanje kadra se nalazi na vrhu naših prioriteta. Ovaj dan je značajan za BiH. Mladi časnici, danas počinje novo poglavlje u vašem životu. Stekli ste znanja i vještine mladih časnika, a proces vašeg obučavanja će trajati do kraja vaše profesionalne karijere", kazao je Jeleč.

"Od danas ne brinite samo o sebi već i o drugima. Kao zapovjednici ćete se suočavati sa izazovima i donositi različite odluke. Sve što budete radili, radite časno, pošteno i odgovorno s puno entuzijazma. Upamtite da je velika čast biti časnik Oružanih snaga BiH", zaključio je.

Nakon polaganje svečane zakletve, mladi potporučnici dobili su priznanja o završenoj vojnoj obuci, ugovor o prijemu u profesionalnu vojnu službu OS BiH te naredbe o postavljanju na dužnosti u OS BiH.

Za najboljeg među 29 potporučnika proglašen je Aldin Bajrović i uručena mu je pohvala za dosadašnje rezultate.

Bajrović je kazao kako je njegov, kao i zadatak njegovih kolega, da služe BiH i njenim građanima. 

"Od danas, na usluzi smo građanima BiH. Kolege, potporučnici, radujte se, ovaj dan zasigurno nikada nećemo zaboraviti", kazao je.

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić čestitao je mladim potporučnicima te poželio sretan i uspješan rad na novim pozicijama.

"U ovim mladim oficirima mi smo dobili nove lidere koji će svojim snagama i znanjem sarađivati sa kolegama iz drugih zemalja članica NATO-a. Mladi oficiri, vi ste odlučili da svoju životnu karijeru posvetite OS BiH i svojoj domovini BiH. Očekujem da ćete se brzo prilagoditi novim uslovima života", kazao je Osmić.