BiH
971

OS BiH od danas su bogatije za 112 novih vojnika, među njima devet žena

Piše: M. Nukić
Foto: D. S./Klix.ba
Milica Blagojević (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Oružane snage BiH od danas su bogatije za 112 mladih vojnika koji su uspješno prošli tromjesečnu obuku. Mladi vojnici, među kojima je i devet žena, položili su dana svečanu zakletvu i potpisali ugovore.

Ovo je 15. generacija novih vojnika koji su primljeni s ciljem da se podmladi i ojača kadar Oružanih snaga BiH. Svečanosti koja je održana u Centru za osnovnu obuku OS BiH u Pazariću prisustvovao je ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić, predstavnici EUFOR-a, te porodica i prijatelji novih vojnika.

"To je ogromna svečanost za nas u ministarstvu za Oružane snage za vojnike i prisutne porodice njihove i najmilije. Na ovaj način promovišemo 112 novih mladih vojnika od čega devet djevojaka i 103 mladića i promovišemo naše opredjeljenje da podmlađujemo OS BiH i to činimo u kontinuitetu. Očekujem da ćemo za vrlo kratko vrijeme imati potpunu, mladu i odgovornu generaciju spremnu da brani i odbrani i ponosi se BiH i naravno da učestvuje u mirovnim misijama u svijetu kako su to činili njihovi prethodnici", rekao je ministar Osmić.

Vojnici su se danas zakleli na vjernost svojoj domovini BiH. U svom obraćanju načelnik Zajedničkog štaba OS BiH, generalmajor Anto Jeleč kazao je da su vojnici izabrali častan posao i da su donijeli hrabru odluku izabravši ovu profesiju.

"Snage BiH su danas bogatije za novi naraštaj mladih vojnika. Oni će zamijeniti one koji napuštaju OS BiH. Raduje me to da od 2008. godine vršimo kontinuirani prijem i do sada smo primili preko 4.000 mladih, od čega 400 žena. Nastavit ćemo jačati kapacitet OS BiH kako bi imale održivost u budućnost da mogu izvršiti misije koje su pred njima. Samo dobro obučeni možemo odgovoriti na suveren izazove današnjice i biti spremni provoditi operacije i u BiH i u svijetu", rekao je Jeleč.

Od novih vojnika očekuje se motivacija i želja za učenjem novih vještina i napredovanjem, a govornici su rekli kako će upravo ti mladi ljudi, koji su budućnost OS BiH, omogućiti da se građani naše zemlje osjećaju mirno i sigurno. Među novim vojnicima je Milica Blagojević koja je danas i jedina žena koja je nagrađena i koja je dobila pohvale za najviše ocjene u obuci.

"Sretan sam i uzbuđena zbog svega. Ponosna sam na sebe i svoje kolege. Prebrodili smo nepuna tri mjeseca vrlo zahtjevne obuke. Meni kao ženi nije bilo posebno naporno, pripremala sam se i psihički i fizički, mada vas ništa ne može pripremiti dok sami ne dođete i prođete kroz ovu", rekla je Blagojević.

No, ovdje nije kraj. Ovi mladi vojnici idu dalje na obuke i počinju raditi, dok će već naredne godine biti primljeno 146 novih mladih snaga koje če dodatno ojačati Oružane snage BiH.