BiH
0

Projekt AEPC će transformisati sektor poljoprivrede u BiH

Klix.ba
U sarajevskom hotelu Bristol danas je upriličena svečana dodjela priznanja za rezultate postignute tokom u okviru projekta AEPC, uz prisustvo brojnih visokih zvanica i predstavnika medija.

"Naš cilj je jačanje bh. poljoproprivrede", naglasila je Katica Poljo, šefica projektnog tima AEPC. "Suinvestirali smo s lokalnim poduzetnicima, ponosni smo na uspjeh jer smo zajedno uspjeli da prevaziđemo poteškoće koje otežavaju izvoz bh poljoprivrednih proizvoda".

Ambasadorica Kraljevine Norveške Vibeke Lilloe podsjetila je da je njena zemlja od ratnih godina prisutna u BiH u početku pružajući humanitarnu pomoć, učestvujući u obnovi, jačanju demokratije, a kasnije i ekonomije.

"Norveška želi pomoći BiH na putu koji je sama odabrala, a to je put ka europskim integracijama. AEPC je dio tih nastojanja jer je agrobiznis bitna stavka ekonomskog uspjeha", izjavila je. Ambasadorica je posebno istaknula ulogu kompanije Trace Tracker koja je ponudila inovativna tehnička, odnosno informatička rješenja za pomoć bh poljoprivredni subjektima.

"Efikasnost i bolje cijene koje poljoprivrednici sada mogu dobiti za svoje proizvode najveći su uspjeh ovog projekta, a ovo će biti moguće i u budućnosti", kazala dr. Janice Brodman, direktorica projekta. Korisnici usluga Agrolinka u nedavno provedenoj anketi su u 100-postotnom procentu odgovorili potvrdno na pitanje da li su usluge Agrolinka pomogle njihovom biznisu, a to je rezultat kojim bi se ponosila svaka kompanija, naglasila je Brodman.

Sarajevo i Oslo imaju nešto zajedničko, oba su olimpijski gradovi, a uvidio sam sličnost i kad je žensko poduzetništvo u pitanju, rekao je u svom obraćanju Jan Olsson iz norveške kompanije Trace Tracker. Naglašavajući važnost informacionih tehnologija u svakom biznisu, najavio je nastavak saradnje svoje kompanije sa Agrolinkom.

Svečanom dodjelom priznanja Nežli Adilagić i Edini Muftić, suvlasnicama AgroLinka, organizacije koja je plod trogodišnjeg djelovanja projekta AEPC, završen je ceremonijalni dio druženja sa predstavnicima medija.

Prije tri godine, eksperti su opisivali sektor poljoprivrede u BiH - u kojem je bilo na stotine malih preduzeća i na hiljade radnih mjesta – kao jedan od "najnepovoljnije pozicioniranih sektora u BiH", kojeg karakteriziraju niski prihodi, zastarjele tehnike proizvodnje, nedovoljan nivo povjerenja u kvalitet proizvoda i neadekvatne vještine neophodne za natjecanje na međunarodnom tržištu.

Danas, zahvaljujući AEPC projektu, poljoprivredna preduzeća iz BiH imaju mogućnost pristupa AgroLinku, Centru za promociju izvoza poljoprivrednih proizvoda, koji pruža poljoprivrednim proizvođačima i drugim poduzetnicima u sektoru poljoprivrede usluge potrebne da bi se uopšte mogli natjecati na evropskom tržištu ali i u drugim dijelovima svijeta. Uz podršku AEPC projekta, tri bh. poduzetnika su razvila AgroLink d.o.o, koji je sada samoodrživ i koji će nastaviti pružati usluge dugo nakon završetka AEPC projekta.