Upozorenje vladi
22

Održani protesti poljoprivrednika i u Hrvatskoj: Nezadovoljni su uvoznom politikom

L. S.
Foto: Davor Javorović/Pixsell
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Nakon protesta poljoprivrednika širom većih evropskih gradova, javna nezadovoljstva izražena su i u susjednoj Hrvatskoj kad su kolone traktora uočene na cestama u Đakovu i Čakovcu.
Okupljanje poljoprivrednika je počelo jutros u 09:00 sati u Čakovcu, a kolona traktora je u 11:30 sati krenula u protestni obilazak ovog grada.

Kako su poručili organizatori, najviše ih pogađa uvoz poljoprivrednih proizvoda iz trećih zemalja, što je, smatraju, uništilo domaće tržište.

Naime, poljoprivrednici su najavili protest zbog stanja u poljoprivredi i u znak podrške njemačkim poljoprivrednicima.

Poljoprivrednici s područja Đakova protestovali su s nešto više od 50 traktora na Trgu dr. Franje Tuđmana, nezadovoljni nacionalnom i evropskom poljoprivrednom politikom.

Na osnovu riječi organizatora Matije Brlošića, protest se organizira zbog aktualnog trenutka u domaćoj poljoprivredi koji je pretrpan problemima, ali i kao znak podrške protestima njemačkih poljoprivrednika.

"Protest se organizira zbog svih problema koji proistječu iz Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) i poljoprivredne politike Evropske unije i, u prvom redu, zbog nezadovoljstva načinom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u državnom vlasništvu, uvoznom politikom i ostalim", naznačio je organizator Brlošić.