BiH
23

Program "Aktivni građani" treću godinu doprinosi educiranju mladih u BiH

FENA
Volonterke Instituta za razvoj mladih KULT, uz podršku Britanskog savjeta i lokalne kancelarije međunarodne organizacije studenata AIESEC u Obrazovno-razonodnom centru za mlade Spajalica u okviru programa "Aktivni građani" održale su kaskadne treninge za 20 mladih ljudi.

Teme na koje su se fokusirale volonterke su pretpostavke, afirmativno istraživanje, moć opažanja, višestruki identiteti, različitosti, donošenje odluka i pregovaranje, liderstvo, te aktivizam i volonterizam.

Volonterke, Envera Suljić i Ilma Ibrišević, su polaznice programa obuke Britanskog savjeta, te ih nakon održavanja kaskadnih treninga očekuje planiranje i izvođenje društveno korisnih projekata u svojim lokalnim zajednicama.

"Aktivni građani" je program Britanskog savjeta iz oblasti interkulturnog dijaloga i globalnog građanstva koji se rukovodi načelom globalno povezani, lokalno angažovani.

Cilj programa je da doprinese pozitivnim društvenim promjenama unutar tih zajednica i globalno održivom razvoju uspostavljanjem mreže lidera koji će, kao osobe koje utiču na dijalog u svojim zajednicama, zajedno učiti i djelovati na rješavanju globalnih i lokalnih pitanja.

Sa programom Aktivni građani krenulo se 2009. g. i trenutno se odvija u 20 zemalja širom Evrope, te u osam zemalja Afrike i Azije. U BiH je program pokrenut u oktobru 2010.