BiH
0

Inicijativna grupa Alpbach u Sarajevu održala radionicu Active Citizens

Klix.ba
U Sarajevu je 30. marta 2013. godine održana radionica Active Citizens u organizaciji Inicijativne grupe Alpbach iz Sarajeva (IGAS).

Radionica je okupila 30 mladih ljudi, zainteresiranih za uključivanje u aktivnosti kojima će doprinijeti rješavanju problema i razvoju svojih lokalnih zajednica.

Active Citizens je program British Councila iz oblasti međukulturalnog dijaloga i globalnog građanstva koji se odvija pod idejom "Globally connected, locally engaged". Projekat je pokrenut sa namjerom da kroz uključenost i volontiranje poveća i ojača ulogu mladih koji na određeni način već daju doprinos svojim lokalnim zajednicama. IGAS je ovim projektom želio dati doprinos pozitivnim promjenama u našem društvu, kroz omogućavanje predstavnicima neprofitinih organizacija, ali i mladima sa manje iskustva, da kroz neformalnu edukaciju razviju svijest o lokalnoj kulturi i identitetu, razumijevanju lokalne zajednice, odgovornom pristupu održivom razvoju, te pozitvne stavove o raznolikosti i međukulturalnosti.

Također, učesnici su imali i priliku da se međusobno povežu, te nauče kako zajednički pristupiti rješavanju lokalnih problema na lokalnom i globalnom nivou.

"Onim čime smo zaista ponosni jeste veliki broj prijava za radionicu što je dokaz da se mladi aktiviraju. Kao članu organizacije koja se bavi društveno korisnim radom i volonterizmom puno znači činjenica da nas ima sve više i više onih koji su spremni aktivno doprinijeti promjenama u svojim zajednicama. Mi smo zato tu da pomažemo jedni drugima, da prenesemo naša iskustva i znanja najbolje što možemo.", rekla je Melisa Prolaz, članica IGASa i fasilitator radionice.

Da je Active Citizens radionica održana na obostrano zadovljstvo i IGASa i učesnika, svjedoči i izjava Jasenke Kapetanović, koja je u radu učestvovala kao predsjednica Organizacije za prava studenata pri Filozofskom fakultetu:

"Drago mi je da sam imala priliku učestvovati na treningu Aktivni Građani. Smatram da je ovo bila izvanredna prilika da steknemo vještine koje možemo koristiti u daljnjem radu, poput planiranja projekata i sistemskog razmišljanja. Veliku korist smo imali i od interakcije s drugim učesnicima i učesnicama, te smo imali priliku razmijeniti iskustva i mišljenja, i nešto naučiti od drugih koji se bave sličnim aktivnostima kao i mi".

Ovom prilikom, predstavnici IGASa su predstavili i program stipendiranja za učešće na Europskom Forumu Alpbach, koji se od 1945. godine održava u austrijskom selu Alpbach. Forum okuplja najznačajnije i najuglednije predavače, umjetnike, političare i javne ličnosti iz Austrije i Europe, a svake godine posebno mjesto na Forumu imaju stipendisti iz cijelog svijeta.

Za više informacija o Europskom Forumu Alpbach, te projektima Inicijativne grupe Alpbach u Sarajave, pratite web-stranicu www.igas.ba, kao i profile organizacije na društvenim mrežama Facebook i Twitter.