|

Problemi oko konstituiranja Skupštine Srednjobosanskog kantona

Problemi oko konstituiranja Skupštine Srednjobosanskog kantona
0
F
FENA
21.1.2011. u 20:12
15
komentara
0

dijeljenja
Problemi oko konstituiranja Skupštine Srednjobosanskog kantona Foto: ENI news
Predsjedavajući konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskoga kantona (SBK) Mirko Batinić i predsjednik Kluba Hrvata u toj skupštini Josip Kvasina obratili su se pismom svim zastupnicima i upozorili ih da nastavak konstituirajuće sjednice Skupštine SBK održan 10. januara nije legalan i da se sve što je na tom nastavku sjednice urađeno smatra nelegalnim.
Naime, nastavak konstituirajuće sjednice od 10. januara održan je pod predsjedanjem Nikole Simića, što nije u skladu sa Člankom 7. Poslovnika o radu Skupštine Srednjobosasnkoga kantona, tvrdi se u pismu.

"O našim stajalištima informirali smo Središnje izborno povjerenstvo i zatražili da se ne potvrđuje ništa što je urađeno na spomenutom zasjedanju dok se o tome ne očituju mjerodavne institucije. Do ovog trenutka Središnje izborno povjerenstvo nije potvrdilo rezultate glasovanja za Dom naroda Federacije BiH.

Zatraženo je mišljenje ministarstava pravosuđa Federacije BiH i Srednjobosanskog kantona. Upućena je i apelacija Ustavnome sudu Federacije BiH i zatraženo njegovo stajalište o onemogućavanju izjašnjavanja Kluba Hrvata o postupku glasovanja za pitanja vitalnoga nacionalnog interesa. Ustavni sud o tome se očitovao, što postoji u Stručnoj službi Skupštine.

Iz stava Ustavnog suda jasno je da je prihvaćen zahtjev za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa zbog načina postupanja prema Hrvatima prilikom donošenja odluka u Skupštini i Ustavni će sud provesti postupak utvrđivanja povrede vitalnog nacionalnog interesa hrvatskog naroda čim se za to steknu uvjeti.

Do očitovanja Ustavnog suda Federacije BiH, sve odluke, propisi i drugi akti Skupštine imaju se smatrati neprihvaćenim", stoji uz ostalo, u pismu predsjedavajućeg konstituirajuće sjednice Skupštine Srednjobosanskoga kantona Mirka Batinića i predsjednika Kluba Hrvata u toj skupštini Josipa Kvasine zastupnicima u toj skupštini.
Prijavi grešku


Komentari (15)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...