HDZ BiH Srednje Bosne
0

"Žele poništiti volju Hrvata Srednje Bosne"

FENA
Travnik
Travnik
Jučerašnju sjednicu Skupštine Srednjebosanskog kantona () Kantonalni odbor HDZ-a BiH Srednja Bosna smatra nelegalnom, jer u njenom radu nije čestvova niti jedan zastupnik stranaka s hrvatskim predznakom.

"Drugi put je održana nelegalna sjednica koja je sazvana od strane tzv. predsjednika konstituirajuće sjednice Skupštine po odluci većine zastupnika u Skupštini, čime je po ko zna koji put došlo do kršenja Ustava FBiH i Srednjebosanskog kantona, te poslovnika o radu SBK-a", stoji u saopćenju za javnost KO HDZ-a BiH Srednja Bosna.

Iz ove stranke upozoravaju kako su zastupnici iz reda hrvatskog naroda zatražili zaštitu vitalnog nacionalnog interesa, no na jučerašnjoj sjednici o tome se nije raspravljalo, nego su izabrani članovi rukovodstva Skupštine iz reda srpskog i bošnjačkog naroda.

"Ovim činom je dodatno produbljena politička kriza u SBK i radi se sve kako bi se poništila volja, sada već, više od 35.000 Hrvata Središnje Bosne, koji su svoje povjerenje poklonili HDZ-u BiH, HDZ-u 1990 i HSS-NHI-ju", poručuju iz HDZ-a BiH.

U saopćenju se dodaje kako su u posljednji čas tri zastupnika iz reda hrvatskog naroda, Alan Škaro, Blaženka Lukić i Karolina Pavlović, promijenili stav koji je jednoglasno usvojen na sjednici Kluba hrvatskog naroda, a na kojoj su spomenuti zastupnici bili prisutni, prema kojemu je jedini legalni predsjedatelj konstituirajuće sjednice Mirko Batinić.

"Pitamo se vrši li neko pritisak na zastupnike iz reda hrvatskog naroda ili je u pitanju politička trgovina?!'', stoji na kraju saopćenja za javnost Županijskog odbora HDZ-a BiH Srednja Bosna.