BiH
0

Učenici najlošiji u matematici, najbolji u stranim jezicima

Piše: N. J.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministarstvo za obrazovanje Kantona Sarajevo u saradnji sa UTIC-om i svim osnovnim školama (osim specijalnih) na području Kantona Sarajevo provelo je pilot projekt - eksterna matura, za sve učenike devetih razreda, od 8. do 10. aprila.

Iako je tih dana saobraćaj zbog štrajka GRAS-a bio u zastoju, to nije spriječilo da od ukupnog broja učenika devetog razreda 2.618, testiranju pristupi 2.573 tj. 98 posto (samo 45 učenika nije pristupilo testiranju), te da se provede pilot projekt - eksterna matura.

Kao priprema za eksternu maturu koja će biti provedena u junu ove godine, u dvije osnovne škole, "Behaudin Selmanović" i "Porodice ef. Ramić", eksterna matura provedena je tako da je kompletan proces informatički podržan (preuzimanje testova, preuzimanje rješenja, distribucija testova, bodovanje, vrednovanje, unos podataka u sistem, ispis rezultata, statistika...), a u svim ostalim školama izvršeno je probno testiranje učenika za tri obavezna i dva izborna predmeta.

Trodnevno testiranje

U ponedjeljak je provedeno testiranje iz bosanskog, hrvatskog, srpskog jezika i književnosti (obavezni predmet) i Fizike (za učenike koji su se opredijelili za fiziku kao izborni predmet). U utorak je provedeno testiranje iz predmeta matematika (obavezni), historija ili geografija (u zavisnosti od toga za koji izborni predmet su se opredijelili učenici). U srijedu su svi učenici testirani iz prvog stranog jezika i iz biologije ili hemije (u zavisnosti od toga za koji izborni predmet su se opredijelili učenici).

Ministarstvu su dostavljeni svi rezultati i to sa podacima po svakoj školi, učeniku i predmetima koji su testirani. U prvoj izbornoj grupi, koju čine biologija, hemija i fizika, uočeno je da je najveći broj učenika izabrao biologiju, potom fiziku i veoma mali broj se odlučio za hemiju. Iz druge izborne grupe predmeta, koju čine historija i geografija, veći broj učenika se odlučio za historiju. Testovi iz svih predmeta su vrednovani sa maksimalno 10 osvojenih bodova.

Predmeti iz kojih se polagala matura:

Obavezni predmeti: bosanski, hrvatski i srpski jezik i književnost, matematika i prvi strani jezik Izborna grupa I: fizika, hemija i biologija Izborna grupa II: historija i geografija

Kada je riječ o ostvarenom prosjeku, rezultati su sljedeći: b, h, s jezik i književnost 7,99, matematika 3,74, strani jezik 8,10, fizika 6,61, hemija 6,71, biologija 7,08, geografija 7,05 i historija 6,80.

Ministarstvo je također uradilo ispitivanje korelacije između osvojenih bodova na testu i ocjene na uzorku od 100 učenika i došlo se do zaključka da su osvojeni bodovi na testovima odgovarajući ocjenama iz predmeta koje su učenici ostvarili tokom prethodnog školovanja. Ukupni rezultati su pokazali da su testovi bili dobro koncipirani te da su pitanja prilagođena nastavnom planu i programu.

Sitni tehnički nedostaci

Pilot projekt provođenja eksterne mature, odnosno testiranje učenika devetih razreda, uspješno je realizovan zahvaljujući dobroj saradnji sa školama, Vijećem roditelja Kantona Sarajevo, kvalitetno urađenim predmetnim katalozima, jasnim uputama i smjernicama koje su dostavljene školama od Ministarstva za obrazovanje, kao i informatičko-tehničkoj i administrativnoj podršci UTIC-a u kreiranju i upravljanju informacionim sistemom www.emis.matura.ba, a koji je kreiran za potrebe provođenja eksterne mature i savremeno je rješenje za upravljanje jednim veoma važnim procesom u obrazovanju.

I pored svih pohvala od škola za uspješno provođenje pilot projekta - eksterna matura te menadžmenta i uposlenika dviju škola u kojima je provođen pilot projekt u potpunosti informatički podržan, u Ministarstvu su uočili i određene tehničke nedostatke koje bi trebalo korigovati prije provođenja mature u mjesecu junu 2013. godine. Opći je, međutim, utisak da je simulacija eksterne mature ispunila svoju svrhu i da će uočeni sitni nedostaci i dileme u uputama, u samoj realizaciji eksterne mature biti korigovani.