BiH
84

Rezultati eksterne mature: Učenici najlošiji u matematici

Piše: M. B.
Foto: N. G./Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
Trodnevno polaganje eksterne mature završeno je jučer. Rezultati su sumirani i učenici su ostvarili dobar uspjeh.
Azemina Jugović, Damir Marjanović, Lamija Husić i Elvir Resić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Azemina Jugović, Damir Marjanović, Lamija Husić i Elvir Resić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)

Eksterna matura provedena je u 65 škola Kantona Sarajevo, a na ispite su izašla ukupno 2.804 učenika. Eksternu maturu je provodilo 1.200 prosvjetnih radnika koji su se pobrinuli da sve prođe bez većih problema i da svaki učenik ispoštuje pravila.

"To pokazuje koliko je projekt veliki i da to nije bio projekt samo ministarstva već cijele zajednice. Pripremali smo se šest mjeseci, mada smatram da je trebalo trajati duže, tako da će pripreme za iduću godinu i biti duže", rekao je Damir Marjanović, ministar obrazovanja i nauke KS.

Učenici su polagali pet predemeta od kojih su tri obavezna (b/h/s jezik i književnost, matematika i strani jezik) i dva izborna (fizika, hemija, biologija, historija i geografija). Najbolji uspjeh postignut je iz francuskog jezika 9,50 bodova i historije 9,13. Najmanji broj bodova ostvaren je iz matematike 4,81 i njemačkog jezika 5,92.

"Prvi cilj bio je da olakšamo upis učenika u srednje škole. Mislim da smo to postigli jer sam obišao škole i učenici su bili zabrinuti, ali nasmijani. Uspjeli smo relaksirati situaciju, jer su učenici imali priliku u poznatom okruženju polagati testove za koje su se pripremali tri mjeseca sa svojim nastavnicima. Drugi cilj je da se polagalo pod bar kodovima, tako da osobe koje su pregledale testove nisu mogle znati ime i prezime onoga ko je ispunjavao test, čime je postignuta transparentnost i maksimalna objektivnost", rekao je Marjanović.

Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba

Ministar je istakao kako su rezultati veoma dobri te da su učenici imali 300 pitanja za koja su se pripremali.

"Rezultati će biti objavljeni na stranici svake škole i u školama tako da kad se učenici budu prijavljivali za upis u srednje škole imate tačan broj bodova i ne može doći do malverzacije", istakao je Marjanović.

Eksternom maturom je, kako je rekla Lamija Husić, subkoordinatorica Ministarstva obrazovanja i nauke KS na eksternoj maturi, izbjegnut stres i fama u našem gradu kada je u pitanju upis u srednje škole.

"Analizom rezulatata imat ćemo priliku uvidjeti šta je to što smo postigli devetogodišnjim osnovnim školovanjem, da li su učenici preopterećeni gradivom, da li su ispitivanja bila objektivna i sl. Ostvarene bodove poredili smo sa zaključnim ocjenama i nije bilo većih odstupanja", rekla je Husić.

Na današnjoj konferenciji za novinare istaknuto je kako su učenici sami birali izborne predmete te da su se na taj način sami profilirali za srednju školu, odnosno buduće zanimanje.

Za ovaj projekt u budžetu KS je izdvojeno 300.000 KM. Kako je istakao ministar Marjanović, eksterna matura ne bi postigla uspjeh da nisu bili uključeni i nastavnici i roditelji učenika.

"Pružili smo podršku i mislim da nismo pogriješili. Djeca su dobila sistematizirano znanje za stotine pitanja, što kod nas do sada nije bio slučaj. Djeca su dobila priliku da se pripreme i uradila su to dobro", rekao je Elvir Resić, potpredsjednik Knatonalnog udruženja Vijeća roditelja.

Na polaganje eksterne mature nije izašlo 36 učenika koji će testove polagati naknadno.