BiH
0

Marjanović: Eksterna matura je veliki korak u unapređenju obrazovanja

FENA
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Damir Marjanović (Foto: Klix.ba)
Učenici koji su završili devetogodišnji nivo obrazovanja danas i u naredna dva dana polažu eksternu maturu za upis u srednju školu.

Resorni kantonalni ministar u ostavci Damir Marjanović obišao je danas desetak osnovnih škole u kojima učenici polažu eksternu maturu, a u izjavi za Agenciju FENA kaže da su prvi utisci pozitivni.

"Za sada se sve odvija bez većih problema. Učenici su zadovoljni, profesori i školske komisije fukcioniraju kako treba, a nadamo se da ćemo već u petak imati konkretne statističke podatke. Prema pravilima prvi rezultati današnjih testova planirani su za 19.00 sati", kazao je Marjanović.

Navodi da je eksterna matura koja se provodi u Kantonu Sarajevo jedinstven projekt ne samo u BiH nego i u regionu, te ga je okarakterizirao kao veliki korak u unapređenju obrazovanja.

"Ovim projektom napravit ćemo evaluaciju devetogodišnjeg školskog programa, znanja i načina kako se ona stječu, te olakšati upis u srednju školu", kazao je.

Ministar Marjanović planira i narednih dana obilaziti osnovne škole u kojima učenici polažu eksternu maturu, a djelatnici Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS-a redovno prate odvijanje tog procesa u školama.

Više od 2.600 učenika u 65 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo polaže eksternu maturu. Prema rasporedu prvog dana učenici polažu maternji jezik i književnost i fiziku, drugog (srijeda) matematiku, historiju i geografiju, a trećeg (četvrtak, 20. juna) prvi strani jezik, biologiju i hemiju.

Rezultati će biti kompletirani 24 sata nakon trećeg dana predviđenog za polaganje i objavljeni na vidnim mjestima u školama. Svakog od ta tri dana do 19 sati, škole su obavezne objaviti rezultate za taj dan polaganja mature.

Vrednovanje pitanja i zadataka u testu je bodovno, a učenicima će na kraju biti izdato uvjerenje koje ovjerava osnovna škola u kojoj je polagao eksternu maturu.