Vlast nedovoljno uključena
0

Privredna situacija u Kantonu Sarajevo se pogoršava

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Skupština Privredne komore Kantona Sarajevo razmatrala je informaciju o osnovnim indikatorima privrednih kretanja u Sarajevskom kantonu i konstatirala da se situacija u privredi pogoršava.

U prilog lošoj situaciji u privredi Kantona Sarajevo govore i statistički pokazatelji po kojima je industrijska proizvodnja Kantona Sarajevo za 12 mjeseci prošle godine niža za 1,8 posto u odnosu na godinu prije, ali i padovi u drugim djelatnostima. Sve to je prouzrokovalo da je u 2010. došlo do zaostajanja privrede Kantona Sarajevo u odnosu na druge kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Istaknuti su brojni problemi koji generiraju ovakvo stanje, kao što su pad investicionih aktivnosti, smanjen nivo potrošnje, nedovoljna podrška izvoznicima, nekontroliran i prekomjeran uvoz robe za koju postoji mogućnost suspstitucije domaćim proizvodima.

Tu su i visoka opterećenost privrede porezima i raznim taksama, visok nivo nelojalne konkurencije, pogoršana likvidnost, nedostatak legalnih mjera zaštite domaće proizvodnje, te visok nivo sive ekonomije.

Svi ovi problemi, ali i mnogi drugi koji se tiču pojedinih oblasti i grana privrede kao što su industrija, građevinarstvo, poljoprivreda i dr., sadržani su u materijalu Privredne komore Kantona Sarajevo koji će biti predmet rasprave na sastanku privrednika s premijerom Vlade KS-a Fikretom Musićem i resornim ministrima zakazanom za sredinu sljedeće sedmice u prostorijama Komore.

Cilj ovog sastanka je dogovaranje zajedničkog djelovanja Vlade KS-a i poslovnog sektora u pravcu kreiranju povoljnijeg ambijenta za poslovanje domaćih kompanija.

Naime, kako su to naglasili privrednici, najveći problem je bio u nedovoljne uključenosti vlasti na svim nivoima u rješavanju privredne problematike.

Skupština je danas jednoglasno usvojila i Izvještaj Privredne komore Kantona Sarajevo o popisu sredstava, potraživanja i obaveza na dan 31. decembra 2010. i Godišnji obračun za 2010., saopćeno je iz Službe za informisanje Privredne komore Kantona Sarajevo.