{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Privredna situacija u Kantonu Sarajevo se pogoršava

F
23.2.2011. u 18:06
0
6
Privredna situacija u Kantonu Sarajevo se pogoršava
0
Privredna situacija u Kantonu Sarajevo se pogoršava
Sarajevo
Skupština Privredne komore Kantona Sarajevo razmatrala je informaciju o osnovnim indikatorima privrednih kretanja u Sarajevskom kantonu i konstatirala da se situacija u privredi pogoršava.
U prilog lošoj situaciji u privredi Kantona Sarajevo govore i statistički pokazatelji po kojima je industrijska proizvodnja Kantona Sarajevo za 12 mjeseci prošle godine niža za 1,8 posto u odnosu na godinu prije, ali i padovi u drugim djelatnostima. Sve to je prouzrokovalo da je u 2010. došlo do zaostajanja privrede Kantona Sarajevo u odnosu na druge kantone u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Istaknuti su brojni problemi koji generiraju ovakvo stanje, kao što su pad investicionih aktivnosti, smanjen nivo potrošnje, nedovoljna podrška izvoznicima, nekontroliran i prekomjeran uvoz robe za koju postoji mogućnost suspstitucije domaćim proizvodima.

Tu su i visoka opterećenost privrede porezima i raznim taksama, visok nivo nelojalne konkurencije, pogoršana likvidnost, nedostatak legalnih mjera zaštite domaće proizvodnje, te visok nivo sive ekonomije.

Svi ovi problemi, ali i mnogi drugi koji se tiču pojedinih oblasti i grana privrede kao što su industrija, građevinarstvo, poljoprivreda i dr., sadržani su u materijalu Privredne komore Kantona Sarajevo koji će biti predmet rasprave na sastanku privrednika s premijerom Vlade KS-a Fikretom Musićem i resornim ministrima zakazanom za sredinu sljedeće sedmice u prostorijama Komore.

Cilj ovog sastanka je dogovaranje zajedničkog djelovanja Vlade KS-a i poslovnog sektora u pravcu kreiranju povoljnijeg ambijenta za poslovanje domaćih kompanija.

Naime, kako su to naglasili privrednici, najveći problem je bio u nedovoljne uključenosti vlasti na svim nivoima u rješavanju privredne problematike.

Skupština je danas jednoglasno usvojila i Izvještaj Privredne komore Kantona Sarajevo o popisu sredstava, potraživanja i obaveza na dan 31. decembra 2010. i Godišnji obračun za 2010., saopćeno je iz Službe za informisanje Privredne komore Kantona Sarajevo.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: