{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Povećan izvoz za više od 10 posto

F
20.5.2011. u 14:25
0
7
Povećan izvoz za više od 10 posto
0
Od 20 grana prerađivačke industrije u Kantonu Sarajevo u prvom kvartalu ove godine 11 ih je ostvarilo rast, a devet zabilježilo pad proizvodnje.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Mubera Kadrić danas je na konferenciji za novinare kazala da je industrijska proizvodnja u KS u periodu januar-mart 2011. u odnosu na isti period lani viša je za 2,2 posto. Proizvodnja u martu ove godine u odnosu na isti mjesec lani viša je za 9 posto, a u odnosu na februar ove godine viša je za 9,9 posto.

Ona je dodala da je prvom kvartalu zabilježeno povećanje u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 22,3 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 37 posto, proizvodnji intermedijarnih proizvoda 1,9 posto, proizvodnji energije 2,3 posto te proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju 2,4 posto.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

U martu je zabilježen pad zaposlenosti od 1,5 posto, a istovremeno povećana je nezaposlenost za 3,2 posto. Građevinarstvo, kao značajna privredna oblast koja ima refleksije na niz drugih privrednih grana i oblasti, bilježi konstantan pad radova. Pad je zabilježen i u cestovnom prijevozu Kantona Sarajevo.

Direktor Centra za evropske integracije i poslovanje sa inozemstvom ove komore Esad Ibišević je kazao da je izvoz KS u prvom kvartalu iznosio 212 miliona KM što je više za 10,2 posto u poređenju sa istim periodom lani. Istovremeno, uvoz je iznosio 717 miliona KM i veći je za 12,6 posto.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

“Osvareni deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni KS za prvo tromjesečje ove godine iznosi 505 miliona KM što predstavlja povećanje od 13,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine i čini 62,03 posto ukupnog deficita Federacije BiH, odnosno 38,72 posto ostvarenog deficita BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom na nivou Kantona je 29,55 posto, kazao je Ibišević.

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: