{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Povećan izvoz za više od 10 posto

F
20.5.2011. u 14:25
0
7
Povećan izvoz za više od 10 posto
0
Od 20 grana prerađivačke industrije u Kantonu Sarajevo u prvom kvartalu ove godine 11 ih je ostvarilo rast, a devet zabilježilo pad proizvodnje.
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

Direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Mubera Kadrić danas je na konferenciji za novinare kazala da je industrijska proizvodnja u KS u periodu januar-mart 2011. u odnosu na isti period lani viša je za 2,2 posto. Proizvodnja u martu ove godine u odnosu na isti mjesec lani viša je za 9 posto, a u odnosu na februar ove godine viša je za 9,9 posto.

Ona je dodala da je prvom kvartalu zabilježeno povećanje u proizvodnji netrajnih proizvoda za široku potrošnju od 22,3 posto, u proizvodnji kapitalnih proizvoda za 37 posto, proizvodnji intermedijarnih proizvoda 1,9 posto, proizvodnji energije 2,3 posto te proizvodnji trajnih proizvoda za široku potrošnju 2,4 posto.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

U martu je zabilježen pad zaposlenosti od 1,5 posto, a istovremeno povećana je nezaposlenost za 3,2 posto. Građevinarstvo, kao značajna privredna oblast koja ima refleksije na niz drugih privrednih grana i oblasti, bilježi konstantan pad radova. Pad je zabilježen i u cestovnom prijevozu Kantona Sarajevo.

Direktor Centra za evropske integracije i poslovanje sa inozemstvom ove komore Esad Ibišević je kazao da je izvoz KS u prvom kvartalu iznosio 212 miliona KM što je više za 10,2 posto u poređenju sa istim periodom lani. Istovremeno, uvoz je iznosio 717 miliona KM i veći je za 12,6 posto.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com

“Osvareni deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni KS za prvo tromjesečje ove godine iznosi 505 miliona KM što predstavlja povećanje od 13,7 posto u odnosu na isti period prethodne godine i čini 62,03 posto ukupnog deficita Federacije BiH, odnosno 38,72 posto ostvarenog deficita BiH.

Pokrivenost uvoza izvozom na nivou Kantona je 29,55 posto, kazao je Ibišević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koristite li knjigu žalbe ako niste zadovoljni uslugom u prodajnom objektu?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: