Obeshrabrujući podaci
0

KS: Industrijska proizvodnja ponovo bilježi pad

FENA
Sarajevo
Sarajevo
Iako su podaci za prvi kvartal ove godine ukazivali da je došlo do izvjesne stabilizacije i blagog rasta privrednih aktivnosti, podaci privrednih kretanja u Kantonu Sarajevo za prvih pet mjeseci ponovo su obeshrabrujući, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS).

Prema podacima koje je prezentirala direktorica Centra za razvoj poduzetništva PKKS-a Mubera Kadrić, industrijska proizvodnja u Kantonu Sarajevo u prvih pet mjeseci u odnosu na isti period prošle godine opala je za 1,5 posto, a u odnosu na april ove godine za 11 posto.

Istovremeno, industrijska proizvodnja u FBiH bilježi pozitivna kretanja.

Osam industrijskih grana ostvarilo je povećanje proizvodnje (najviši rast u proizvodnji mašina i uređaja za 69,8 posto), dok je preostalih 12 grana zabilježilo pad. Najveći pad je u proizvodnji koksa, derivata nafte i nuklearnog goriva (72,5 posto).

Promet u trgovini namalo (s PDV-om) na području KS-a u tom periodu veći je za 10,4 posto u odnosu na isti period prošle godine i iznosio je jednu milijardu i 189 miliona KM.

Kada je u pitanju turizam, istaknuto je da je broj turista koji su posjetili Kanton Sarajevo u prvih pet mjeseci u odnosu na prošlu godinu veći za 7,3 posto i iznosio je 82.703. Od toga je bilo 77 posto stranih turista, a većinom su iz Slovenije, Njemačke, Austrije, Hrvatske, Turske itd.

Kadrić se osvrnula i na tržište rada gdje su zabilježena pozitivnija kretanja. U aprilu je u KS-u registrovano 125.767 zaposlenih što je više za 5,6 posto nego u istom mjesecu 2010. Ukupan broj nezaposlenih osoba na kraju maja ove godine u Sarajevskom kantonu bio je 69.264 što je povećanje u odnosu na isti mjesec prošle godine za 3,9 posto.

Indeks fizičkog obima građevinskih radova na području Federacije BiH u aprilu 2011. u odnosu na april prethodne godine iznosio je 125,5. Posmatrano kumulativno, u prva četiri mjeseca 2011. godine, obim građevinskih radova povećan je za 9,9 posto u odnosu na isti period 2010.

„Iako je vrijednost građevinskih radova u poređenju s prošlom godinom porasla za 9,9 posto, ona je još u odnosu na 2008. manja za 35,1 posto“, naglasila je Kadrić.