|

"Privreda KS-a ima ozbiljnih problema i zaostaje za privredom FBiH"

"Privreda KS-a ima ozbiljnih problema i zaostaje za privredom FBiH"
0
F
FENA
17.1.2011. u 13:42
0
komentara
0

dijeljenja
"Privreda KS-a ima ozbiljnih problema i zaostaje za privredom FBiH" Kemal Grebo
Predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo (PKKS) Kemal Grebo danas je izjavio da Kanton Sarajevo ima ozbiljnih problema u okviru tekućeg poslovanja i razvoja i da privredno zaostaje za Federacijom BiH i BiH.
Govoreći danas na konferenciji za novinare o privrednim kretanjima u Kantonu Sarajevo u periodu januar - novembar 2010. godine, Grebo je kazao da je industrijska proizvodnja u tom periodu u odnosu na isti period 2009. zabilježila pad od 1,5 posto, dok je u 11 mjeseci 2010. industrijska proizvodnja na nivou FBiH zabilježila rast od 3,4 posto.

On je predložio novoj Vladi Kantona Sarajevo da hitno "napravi inventuru stanja u Kantonu" te izradi strategiju u kojem pravcu dalje razvijati Kanton. Potrebna je, kako je rekao, dugoročna, ali i srednjoročna strategija razvoja.

Također je naglasio da podsticaj razvoja industrije u KS-u jedino može doprinijeti smanjenju nezaposlenosti.

Direktorica Centra za razvoj poduzetništva Privredne komore Kantona Sarajevo Mubera Kadrić istaknula je da je od 20 grana prerađivačke industrije u Kantonu Sarajevo u periodu januar - novembar 2010. njih osam ostvarilo rast, a prednjače proizvodnja namještaja, proizvodnja odjevnih predmeta te električnih mašina i aparata.

Najveći pad ostvarili su proizvodnja mašina i uređaja, zatim celuloze, papira i proizvoda od papira te proizvodnja ostalih proizvoda od nemetalnih minerala.

Ukupan izvoz KS-a u jedanaest mjeseci 2010. iznosio je 670 miliona KM i veći je za 9,29 posto u odnosu na isti period godinu ranije, dok je uvoz povećan za 0,5 posto i iznosio je 2,8 milijardi KM. Međutim, kako je kazala Kadrić, unatoč tome, nema naznaka izlaska iz krize.

Esad Ibišević, direktor Centra za evropske integracije i poslove s inozemstvom PKKS-a, kazao je da je KS u jedanaest mjeseci 2010. najznačajniju vanjskotrgovinsku saradnju imao s partnerima iz EU-a (46 posto) i da je taj procent opao u odnosu na raniji period, a zatim sa zemljama potpisnicama CEFTA Sporazuma (36,85 posto).

On je dodao da i dalje najveću prepreku povećanju izvoznih aktivnosti KS-a predstavljaju necarinske barijere, napomenuvši, između ostalog, kako naprimjer za uvoz voda u Hrvatsku, bez obzira na potpisani Sporazum CEFTA, neophodna je dozvola od hrvatskih vlasti.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.