BiH
0

Priprema pješačkih jedinica OSBiH za misiju u Afganistanu

FENA
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH je danas razmatrala i primila k znanju Informaciju o mogućnosti angažovanja jedinica OSBiH u misijama Snaga međunarodne sigurnosne pomoći ISAF u Afganistanu, čiji je podnosilac Ministarstvo odbrane BiH.

Zamjenica ministra odbrane BiH Marina Pendeš, koja je prisustvovala sjednici Zajedničke komisije, nakon sjednice kazala je novinarima da su poduzete sve aktivnosti u pripremi ljudi za eventualno upućivanje, dodajući da se radi o pješačkim postrojbama.

"Predsjedništvo BiH još nije donijelo odluku, zbog toga što je smatralo da nismo kao Ministarstvo u potpunosti izvršili sve aktivnosti u smislu razgovora s mogućim zemljama partnerima, jer smo imali šest ponuda", kazala je Pendeš.

Ponude su došle od vlada, odnosno ministarstava odbrane Velike Britanije, Danske, Poljske, Njemačke, SAD-a i Turske.

"Formirali smo delegaciju na čijem je čelu bio ministar odbrane, koja je prije nekoliko mjeseci posjetila Afganistan. Napravljena je jedna sigurnosna prosudba koja je upućena Predsjedništvu. Posljednja odluka Predsjedništva, odnosno zaključak je obavezao Ministarstvo odbrane da što žurnije poduzmemo još više aktivnosti u razgovorima s mogućim zemljama-partnerima kako bi postigli najviši stupanj sigurnosti za naše ljude koje ćemo angažirati", kazala je Pendeš.

Znači, dodala je ona, nije upitna odluka o upućivanju u mirovnu misiju nego samo još nije donesena odluka o mogućoj lokaciji.

"Pokušavamo kvalitetno pripremiti ljude, obučiti ljude i pokušati dobiti lokaciju koja će imati najmanji rizik", kazala je Pendeš.