Željko Komšić
0

"Nastaviti s aktivnostima za priključenje NATO-u"

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić smatra da BiH treba da nastavi s aktivnostima vezanim za priključenje NATO-u, bez obzira na negativan stav prema BiH za dobijanje Akcionog plana za članstvo (MAP) na posljednjem ministarskom sastanku Alijanse krajem prošle godine.

"To podrazumijeva realizaciju već ranije donesene odluke o upućivanju pripadnika Oružanih snaga BiH u Afganistan", prenijela je Feni Komšićeve riječi njegova glasnogovornica Irena Kljajić.

U međuvremenu, povodom upućivanja bh. vojnika u misiju ISAF u Afganistanu, koju predvodi NATO, Oružane snage BiH sačinile su stručnu analizu stanja u toj zemlji i uputile je Državnom ministarstvu odbrane na razmatranje.

Kako je za bh. medije potvrdio načelnik Zajedničkog štaba generalpukovnik Miladin Milojčić, za odlazak bh. vojnika u Afganistan, odnosno za uključivanje u kontingente u toj zemlji, i dalje su aktuelne sve zemlje o kojima se do sada govorilo (Njemačka, Turska i Danska).

Daljnja procedura je politička, a ne više vojna. Štab je završio svoj stručni dio posla, kazao je Milojčić.

U intervjuu koji je bh. novinskim agencijama dao pred Novu godinu, američki ambasador u BiH Charles English je kazao da SAD snažno podržavaju aktivno učešće BiH u operacijama podrške miru širom svijeta, a sposobnost za učešće u takvim operacijama važan je element koji pokazuje sposobnost za učešće u operacijama NATO-a.

"Ali, Savez je mnogo više od kombiniranih vojnih operacija. To je politički savez zemalja koje slično razmišljaju, koje mogu sjesti za sto i odgovorno donijeti odluke koje se odnose na sve", rekao je tada američki ambasador English.

Zato, po njegovim riječima, BiH treba pokazati da je spremna da sjedne za takav sto, da donosi pravovremene odluke u koordinaciji sa saveznicima, a ustavne promjene su između ostalog i bile pokušaj da se u BiH proces donošenja odluka učini mnogo bržim kako bi BiH bila vjerodostojan kandidat za članstvo u NATO-u.