Misija u Iraku uspješna, vidimo se u Afganistanu

S
Piše: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
12.1.2010. u 12:59
0
25
Misija u Iraku uspješna, vidimo se u Afganistanu
0
1/5 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
2/5 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
3/5 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
4/5 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
5/5 Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Pripadnicima Oružanih snaga BiH koji su učestvovali u operaciji "Iračka sloboda" u Domu armije u Sarajevu uručene su medalje za postignuća.
Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Jonathan Moore zahvalio se bh. vojnicima za hrabro učešće u operaciji "Iračka sloboda" i za njihov doprinos. U tri i pol godine, koliko je trajala operacija, kroz jedinicu OS BiH za uništavanje NUS-a, u osam rotacija, prošlo je 288 pripadnika OS BiH, od čega su njih 215 bili jednom u misiji, a 73 dva puta, dok je 49 vojnika bilo u jedinici za osiguranje objekata.

- Pripadnici Oružanih snaga BiH bili su angažovani na uklanjanju mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava, i time su direktno doprinijeli sigurnijem Iraku - kazao je Moore.

Nakon uspješno okončane misije u Iraku, bh. vojnici bi se već ove godine mogli naći u misiji u Afganistanu. Ministar odbrane BiH Selmo Cikotić nedavno je izjavio kako su SAD i NATO od BiH tražili da s Jedinicom za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava i određenom formacijom statičkog osiguranja učestvuje u misiji u Afganistanu.

S obzirom da bi se slalo ukupno oko 100 vojnika, bh. jedinica bi se trebala naći u sastavu nekog od većih kontigenata, i prema posljednjim najavama iz Predsjedništva BiH, nije pitanje da li će bh. trupe učestvovati u Afganistanu, već u sastavu kojeg kontingenta. Kako je nedavno kazao član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, najbolje su ponude Danske i Turske, a nešto slabije Njemačke, Britanije i SAD.


Komentari (25)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: