{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Pripadnici SIPA-e najavljuju štrajk u slučaju smanjenja plata

S
9.4.2012. u 14:33
0
1
Pripadnici SIPA-e najavljuju štrajk u slučaju smanjenja plata
0
Pripadnici SIPA-e najavljuju štrajk u slučaju smanjenja plata
Foto: Arhiv
Sindikalna organizacija Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) najavila je da će policijski i državni službenici Agencije stupiti u štrajk ukoliko im budu smanjene plate, topli obrok i regres.
Sindikat SIPA-e će sa Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela u BiH, Graničnom policijom BiH, Upravom za indirektno oporezivanje i drugim inistucijama BiH koje su članice Reprezentativnog sindikata (SPDS) stupiti u štrajk, ako Vijeće ministara realizuju najave Ministarstva finansija i trezora BiH o smanjenju primanja zaposlenih u institucijama BiH za period 2012 - 2014, upozoravaju iz tog sindikata.

U pismu koje je Sindikat uputio ministru sigurnosti BiH Sadiku Ahmetoviću predlaže se da se uštede izvrše na gorivu, telefonima, reprezentaciji, dnevnicama izvan BiH, smanjenjem zakupnina za prostore koje koriste institucije BiH, kupovini novih vozila, na taksi uslugama, odvojenom životu i smještaju i slično.

Na tim stavkama, napominje se u pismu, u prošloj godini potrošeno je oko 30 miliona KM.

Svi nivoi vlasti BiH svake godine povećavali su plate budžetskim korisnicima za određeni procenat, dok zaposlenima u SIPA-i od 2006. godine nikada nije povećana plata, a 2009. godine je nezakonito smanjena, ističe se u pismu Ahmetoviću.

"Sindikat ne može dozvoliti da policajca koji ima platu 650 KM, kao i ostale zaposlene u Sipi dovedete na rub egzistencije", poručili su iz ove agencije uz napomenu da zaposleni u SIPA-i imaju mjesečna primanja ispod prosječne plate u BiH.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: