Kanton Sarajevo dobio novu vladu
0

FOTO / Prioriteti novog premijera zaposlenja, socijalna pomoć i stanovi

FENA
Polaganje zakletve
Polaganje zakletve
Zastupnici u Skupštini Kantona Sarajevo s 23 glasa za i 11 protiv usvojili su Odluku o potvrđivanju Vlade Kantona čime je ovaj kanton postao prvi u FBiH koji je imenovao vladu za naredni četvorogodišnji mandat.

Zastupnici iz Saveza za bolju budućnost i Stranke za BiH su bili protiv ove odluke.

Fikret Musić, novoizabrani premijer Kantona Sarajevo u obraćanju zastupnicima istaknuo je prioritete novoizabrane vlade među kojima je i smanjenje nezaposlenosti.

"U Kantonu Sarajevo je trenutno 36,5 posto ili preko 68.000 nezaposlenog stanovništva", dodao je.

S obzirom da u Kantonu Sarajevo 130.000 osoba koristi neku od vrsta socijalne pomoći, Musić je naglasio da će se vlada između ostalog zalagati za poboljšanje njihovog socijalnog statusa.

Novoizabrani premijer obećao je da će među prioritetima vlade biti smanjenje deficita, poboljšavanje vodovodne mreže i zamjene azbestnih cijevi, stanogradnja, zalaganje za bolji status u kulturi i sportu.

Na prijedlog Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH), imenovani su: za ministra obrazovanja i nauke Emir Suljagić, ministra zdravstva Zlatko Vuković, ministricu pravde i uprave Dijana Tabori, ministra unutrašnjih poslova Muhamed Budumlić, ministra saobraćaja Haris Lulić i za ministra privrede Rusmir Sendić.

Imenovani ministri na prijedlog Stranke demokratske akcije (SDA) su: ministar finansija Muhamed Kozadra, ministar stambene politike Čedomir Lukić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić, ministar za boračka pitanja Nedžad Ajnadžić, ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice Velida Memić i ministar kulture i sporta Ivica Šarić.

Današnjem imenovanju Kantonalne vlade pristustvovali su brojni gosti među kojima i član Predsjedništva BiH Željko Komšić, predsjednik SDPBiH Zlatko Lagumdžija, gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, sa zamjenicima, predsjednik SDA Sulejman Tihić i mnogi drugi.