{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


"Primopredaja dužnosti je izvršena legalno i transparentno"

F
31.3.2011. u 17:23
0
7
"Primopredaja dužnosti je izvršena legalno i transparentno"
0
"Primopredaja dužnosti je izvršena legalno i transparentno"
Desnica Radivojević
Vlada Federacije BiH je danas na sjednici u Sarajevu informirana od resornih ministara i predsjednika Komisije za primopredaju dužnosti da je primopredaja dužnosti u potpunosti izvršena legalno i transparentno, bez ikakvih problema, izjavio je novinarima nakon sjednice federalni dopremijer, ministar prostornog uređenja Desnica Radivojević.
Naime, konfuziju su danas ponovo izazvali neki bivši ministri iz HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, koji su izjavili da nisu i neće izvršiti primopredaju dužnosti, već su svoje mandate stavili na raspolaganje visokom predstavniku Valentinu Inzku.

Tako je bivši dopremijer i ministar finansija Vjekoslav Bevanda rekao da je visoki predstavnik derogirao zakone BiH i da su mu ovi ministri svoje mandate dali na raspolaganje i sada od njega očekuju barem odgovor.

Po riječima bivšeg ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Damira Ljubića primopredaju je izvršila Vladina komisija, koju je kakao je kazao, "formirala nelegalna vlada".

Radivojević je naglasio da je Vlada Federacije BiH legalna, legitimna i normalno izabrana vlada, a Ustavni sud Federacije BiH se opredijelio u skladu s tim što su bivša predsjednica FBiH Borjana Krišto i bivši federalni dopremijer Vjakoslav Bevanda povukli svoje zahtjeve za ocjene ustavnosti.

Upitan da prokomentira najavu HDZBiH da će pozvati na neposlušnost prema novoj Federalnoj vladi, imajući u vidu da je ova stranka imenovala veliki broj kadrova u federalne insitucije, on je rekao da svaki građanin ove zemlje treba da postupa prema ustavu i zakonu i zna se kakve su mu obaveze i odgovornost.

Kada su u pitanju kadrovi u okviru federalnih ministarstava, tu se u najvećem broju radi o savjetnicima koji su sa 17. martom svi razriješeni dužnosti, bez obzira iz koje stranke su dolazili.

A što se tiče pomoćnika, namještenika i ostalih uposlenika, oni su obavezni da rade svoj posao u skladu sa Zakonom o državnoj službi, rekao je federalni dopremijer Radivojević.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: