{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


FOTO
/
Primopredaja funkcija u pet ministarstava prošla bez problema

F
23.3.2011. u 13:31
0
72
Primopredaja funkcija u pet ministarstava prošla bez problema
0
"Ne postoji paralelna vlast u Federaciji BiH i nadam se da će se HDZ-ovi ministri odazvati našem pozivu te izvršiti primopredaju vlasti u preostalim ministarstvima do kraja sedmice", izjavio je novoimenovani federalni premijer Nermin Nikšić na današnjoj primopredaji vlasti u pet federalnih ministarstava sa sjedištem u Mostaru.
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis

Primopredaja u "mostarskim" ministarstvima (Federalno ministarstvo trgovine, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Federalno ministarstvo obrta i poduzetništva) protekla je bez ikakvih problema s obzirom da ministarska mjesta u ovim ministarstvima nisu držali ministri dva HDZ-a, koji drže da je imenovanje nove Vlade FBiH s Nerminom Nikšićem na čelu provedeno nelegalno.

"Jučer je bila prva sjednica Federalne vlade na kojoj smo raspravljali o budžetu, sutra je sjednica Predstavničkog doma, prekosutra sjednica Doma naroda i dobra je vijest da će Federacija BiH dobiti budžet, onakav kakav u ovom trenutku može dobiti i nakon toga ćemo ići u rebalans kada vidimo kako će se budžet puniti i kako će se cijela situacija razvijati", kazao je Nikšić u izjavi za novinare nakon obavljene primopredaje.

Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis

Dodao je kako će nova vlada pokušati biti "vlada i servis svih građana Federacije BiH i svih naroda".

Novoimenovani federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić osvrnuo se na prošlogodišnju odluku Ustavnog suda Federacije BiH o nadležnostima kantona i Federacije BiH u oblasti obrazovanja i kulture, kazavši kako ukidanja ministarstava neće biti, ali da će se program rada Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke te Federalnog ministarstva kulture i sporta uskladiti sa spomenutom odlukom.

"Osnovni prioritet je ispoštovati presudu Ustavnog suda i imamo rok do 6. juna da to uradimo. Mi smo legalisti i sve ono što je naloženo i što je istaknuto kao problem bit će ispoštovano", naglasio je Mašić.

Nove ministre danas su dobili u Ministarstvu obrazovanja i nauke gdje je Meliha Alić (Stranka za BiH) predala dužnost novom ministru Damiru Mašiću (SDP), te u Ministarstvu prometa i veza gdje je Nail Šećkanović (SDA) ministarstvo predao ministru Enveru Bijediću (SDP).

Desnica Radivojević (SDA) koji je bio na čelu ministarstva trgovine, predao je dužnost novom ministru Miloradu Bahilju (Narodna stranka "Radom za boljitak").

Novog šefa su dobili i u Ministarstvu razvoja i preduzetništva gdje je novi ministar Sanjin Halimović (SDA). Pošto je dosadašnji ministar Velimir Kunić (SNSD) bolestan, dužnost je u ime njega predao Desnica Radivojević.

Ministar energije, rudarstva i industrije Vahid Hećo, koji je na putovanju u Americi, u ponedjeljak će službeno predati dužnost Erdalu Trhulju (SDA) koji se danas upoznao sa osobljem Ministarstva.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: