Vlada FBiH
0

FOTO / Mujezinović predao dužnost novom premijeru Nikšiću

Sarajevo-x.com
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Dosadašnji predsjednik Vlade Federacije BiH Mustafa Mujezinović predao je jutros dužnost novoimenovanom federalnom premijeru Nerminu Nikšiću.

Nikšić je na konferenciji za novinare rekao da će u narednom periodu biti izvršena primopredaja ministarstava, napomenuvši da će danas održati sastanak sa novim ministrima.

Novi federalni premijer istakao je da je nova Vlada FBiH "vlada stručnih i sposobnih ljudi".

Prema njegovim riječima, dužnosti ministra iz prethodnog saziva jedino je zadržao Desnica Radivojević, koji je kadar SDA. On je izabran za zamjenika premijera i ministra prostornog uređenja.

Predstavnički dom federalnog Parlamenta potvrdio je na vanrednoj sjednici imenovanje nove Vlade FBiH, za koju je sinoć glasalo 55 poslanika, 13 je bilo protiv, dok su dva poslanika bila uzdržana.

Izabrani predsjednik Federacije BiH Živko Budimir imenovao je Nermina Nikšića iz SDP-a za premijera FBiH, kao i 16 ministara nove federalne Vlade. Budimir je sedam ministarskih mjesta povjerio SDP-u, pet SDA, a po dva HSP-u i Narodnoj stranci "Radom za boljitak".

"Najvažnija vijest za novu Vladu jest da je blagajna likvidna, osigurane su isplate za sljedeći mjesec, ali i dalje treba raditi naporno kako bi likvidnost bila održana", izjavio je dosadašnji premijer Mujezinović.

Novi, Nermin Nikšić, rekao je da će njegova vlada nastojati da Federacija dobije ovogodišnji budžet do 31. marta, kada ističe odluka o privremenom finansiranju, te da neće biti značajnijih izmjena u tekstu već predloženog budžeta.

"Ne očekujem da će danas biti izvršena primopredaja dužnosti svih ministarstava", izjavio je još Nikšić.

Na novinarska pitanja da li se očekuju problemi u vezi s primopredajom ministarskih resora koje su dosad vodili kadrovi Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i Hrvatske demokratske zajednice 1990 (HDZ1990), rekao je: "Mi ćemo raditi svoj posao, a i te stvari će doći na svoje mjesto".