Federalni premijer Nermin Nikšić
0

"Nadam se da dva HDZ-a neće krenuti opasnim putem kao 2000. godine"

FENA
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nermin Nikšić (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić je u intervjuu Federalnom radiju izjavio da je vlada na čijem je čelu legalna i ustavna, za što je najbolja potvrda povlačenje apelacije pred Ustavnim sudom bivše predsjednice Federacije Borjane Krišto.

Dodao je da se ne može desiti da se ponovo uđe u konstituiranje Doma naroda Federalnog parlamenta.

"Očigledno se nije želio preuzeti rizik da Ustavni sud Federacije potvrdi akte zakonodavne vlasti u Federaciji BiH. Gospođa Krišto 'predaje' mandat visokom predstavniku, tvrdeći da nema vladavine prava, a istovremeno odustaje od apelacije pred institucijom koja je jedina mjerodavna i koja se može odrediti o legalnosti i ustavnosti konstituiranja federalne vlasti", kazao je Nikšić.

Podsjetio je da je upravo Borjana Krišto zaslužna što Ustavni sud Federacije radi bez trojice sudija.

Komentirajući sazivanje Hrvatskog narodnog Sabora 16. aprila u Mostaru i najavu uspostave Međužupanijskog vijeća s hrvatskom većinom, premijer Nikšić je u intervjuu Radiju Federacije BiH izjavio da se nada da rukovodstva HDZ-a neće krenuti opasnim putem kao što je to učinjeno 2000. godine zbog čega su neki zbog toga i odgovarali pred pravosudnim institucijama.

Odgovarajući na novinarsko pitanje kada će biti uspostavljena vlast na državnom nivou, federalni premijer je izrazio nadu da će se to vrlo brzo desiti, očekujući u narednih desetak dana ozbiljne razgovore na nivou stranaka koje imaju parlamentarnu većinu u Narodnoj Skupštini RS-a i Federalnom Parlamentu.

"Najlogičnije rješenje je da vlast formiraju oni koji su dobili izbore u Federaciji i Republici Srpskoj, ali na određenim programima i platformama. U startu ne želimo nikoga isključivati, pa niti HDZ, ali mislim da to pomalo postaje nerealno i da će u konačnici stranke potpisnice Platforme zajedno sa strankama iz RS-a koje imaju većinu u parlamentarnoj skupštini sjesti i razgovarati", istaknuo je Nikšić.

Govoreći o budžetu Federacije koji je vlada usvojila u zakonskom roku, premijer Nikšić je rekao da se ne radi o budžetu koji oslikava prioritete i program stranaka potpisnica Platforme.

Budžet od milijarde i 699 miliona maraka, rekao je, ne može se nazvati razvojnim i morat će se vrlo brzo ići s rebalansom.

Nikšić je obećao da se u ovom trenutku neće smanjiti prinadležnosti najosjetljivijih kategorija kao što je boračka populacija.

"Vlada će krenuti u restrikcije prihoda onih koji su u boljem položaju od ove populacije, prije svega ministara, poslanika u oba doma, uposlenika u javnim preduzećima i administraciji. Niz je opterećenja i rizika kad je u pitanju prihodovna i rashodovna strana budžeta Federacije rekao je Nikšić, navodeći da je u budžetu upitno oko 570 miliona KM.

Dodao je da će se "bez panike" rješavati problemi pa i dug prema RS-u, nastao na osnovu raspodjele prihoda od poreza.

"Moram reći da postoji određen dug po nekoj varijanti od 48 miliona više uplaćenih sredstava Federaciji po osnovu indirektnih poreza, ali već se osporava njegov iznos i insistira na provjerama od pojedinih članova UO Uprave za indirektno oporezivanje", rekao je premijer FBiH.

Nikšić je kao primjer naveo činjenicu da se posljednih nekoliko godina desio, kako je rekao, skandal procvata izvoza firmi u Republici Srpskoj, što zapravo nije realno.

Odgovarajući na novinarski upit o narednih 100 dana Vlade, Nikšić je kazao da je već formirana radnu grupu koja priprema operativni programa rada Vlade.

"Insistirat ćemo na usvajanju Zakona o državnoj službi i promjeni zakonskih propisa koji su u ovom trenutku mogući. Predstoje nam reforma javne uprave i vrlo brzo ozbiljni razgovori sa sindikatom radnika organa javne uprave. Insistirat ćemo na drugačijem pristupu rada organa uprave, svaki uposlenik će voditi dnevnik rada. Kad su u pitanju uštede i restrikcije krenut ćemo prvo do sebe. Bez obzira na to što izgleda kao populistička mjera, već smo dali nalog da se napravi popis voznog parka federalne vlade. Prethodna vlada je funkcionirala kao da je ratno stanje donoseći uredbe sa zakonskom snagom, koje se po Ustavu mogu donositi samo u situaciji kada se ne može sazvati parlament", rekao je federalni premijer Nermin Nikšić za Radio Federacije BiH.

Kazao je da ministar poljoprivrede Jerko Ivanković Lijanović nije u sukobu interesa, te je izrazio optimizam u pogledu funkcioniranja tog resora s obzirom na praktično iskustvo koje novi ministar ima kao menadžer velike kompanije.

"Ja sam kao kandidat za premijera rekao da ne mogu prihvatiti prijedlog da ministarstvo finansija dobije Narodna stranka Radom za boljitak, jer prema zakonskim nadležnostima o radu Vlade, ministarstvo finansija je drugostepeni organ za rješenja poreske uprave", istaknuo je premijer Nikšić.