Zlatko Lagumdžija
0

"Ovo je novi period za Federaciju BiH"

SRNA
Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta)
Zlatko Lagumdžija (Foto: A. Panjeta)
Lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija ocijenio je da večerašnje imenovanje federalne Vlade predstavlja početak novog perioda za Federaciju BiH i BiH u kome će FBiH nastojati da postane bolji entitet.

On je rekao novinarima u Sarajevu da ne vjeruje da će imenovanje Vlade FBiH dovesti do pogoršanja procesa pregovora o formiranju vlasti na državnom nivou.

Novi premijer FBiH Nermin Nikšić u ekspozeu je izrazio uvjerenost da će FBiH biti bolji entitet, dodajući da ona to mora i treba da bude. 

"Prihvatamo izazov poslat iz Republike Srpske još 2006. godine. Spremni smo na zdravo nadmetanje. Takmičit ćemo se u provođenju reformi, ekonomskom razvoju, obezbjeđivanju socijalne sigurnosti i pravde, u boljem obrazovanju, kulturi i sportu", rekao je Nikšić.

On je istakao da nova vlast posebno mora štititi prava naroda i građana tamo gdje su oni manjina. 	

"Ovo će biti Vlada svih naroda i građana BiH, a pokazat ćemo i da i one sredine u kojima stranke parlamentarne većine nisu pobijedile, doživljavamo kao sastavni dio FBiH", poručio je Nikšić. 

Prema njegovim riječima, na vrhu liste vladinih prioriteta su bezbjednost i pravda, a potom reforma javne uprave i štednja, rješavanje statusa boračke populacije, te reforma cjelokupnog penzionog sistema.
Nikšić je kao prioritete naveo i izjednačavanje prava lica sa invaliditetom, intenziviranje procesa povratka izbjeglih i raseljenih lica, poboljšanje kvaliteta obrazovanja, te efikasnu ekonomsku politiku koja će poboljšati uslove poslovanja preduzeća, stavljanje Razvojne banke u funkciju razvoja, definisanje poreske politike, intenziviranje procesa revizije privatizacije.

On je dodao da će se nova Vlada FBiH zalagati za brzo aktiviranje već odobrenih sredstava od međunarodnih banaka koja će se više usmjeravati na razvoj ljudskih potencijala i obrazovanja, za  tehnološki razvoj, inovacije, energetsku efikasnost i životnu sredinu.

 	"Svako dodatno zaduženje za tekuću potrošnju nedopustiv je teret za buduće generacije", poručio je Nikšić.