BiH
0

Zaključci s prve sjednice nove Vlade FBiH

FENA
Vlada FBiH je, s današnje sjednice, uputila poziv federalnim ministrima iz prošlog saziva, koji to još nisu učinili, da do kraja ove sedmice izvrše primopredaju dužnosti i poslova u ministarstvima.

Također, Federalna vlada odlučila je iz Parlamenta FBiH povući sve nacrte i prijedloge zakona koji još nisu prošli proceduru u jednom ili u oba doma.

Vlada je danas formirala radnu grupu sa zadatkom da napravi prijedloge operativnih planova Vlade FBiH, i to za period od 100 dana, do kraja godine i za mandatni period. Na čelu grupe je Desnica Radivojević, a čine je Jerko Ivanković-Lijanović, Damir Mašić, Vjekoslav Čamber, Branka Đurić, Adil Osmanović i Haris Abaspahić (savjetnik premijera FBiH). Za nosioca ovih aktivnosti određen je Federalni zavod za programiranje razvoja.

O IZVOZNIM DOZVOLAMA ZA NAMJENSKU INDUSTRIJU

Na inicijativu Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, Vlada FBiH je raspravljala o mogućim posljedicama primjene novog Pravilnika o izvozu naoružanja i vojne opreme koji, po Odluci Predsjedništva BiH, za Vijeće ministara BiH priprema Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Zaključeno je da premijer FBiH i federalni ministar energije, rudarstva i industrije, u razgovorima s članovima Predsjedništva BiH, pokušaju naći najoptimalinje rješenje, imajući u vidu značaj koji po ukupnu privredu Federacije BiH ima njena vojna industrija, posebno s aspekta dosadašnjih dobrih izvoznih rezultata i perspektiva ove industrijske grane.

OVLAŠTENJE ZA POTPIS FINANSIJSKIH AKATA

Vlada FBiH je danas donijela Rješenje o ovlaštenju potpisnika iz oblasti finansijskih poslova. Za potpisivanje naloga platnih transakcija putem računa javnih prihoda i transakcijskog računa koji je sastavni dio Jedinstvenog računa Trezora FBiH ovlašteni su federalni ministar finansija, kao prvi, i premijer FBiH ili zamjenik premijera FBiH, kao drugi potpisnik. Rješenje stupa na snagu danom donošenja i bit će objavljeno u "Službenim novinama Federacije BiH".

KADROVSKA PITANJA

Vlada je danas donijela Rješenje kojim je Desnicu Radivojevića imenovala za predsjednika, a Zorana Mikulića, Adila Osmanovića, Vjekoslava Čambera, Rusmira Mesihovića, Sanjina Halimovića, Ismeta Trumića, Sanelu Jakupović i Željka Silađija za članove Administrativne komisije.

Doneseno je i Rješenje o imenovanju Komisije za rješavanje statusnih pitanja članova Vlade Federacije BiH i njihovih savjetnika, koju čine Damir Mašić (predsjednik), Predrag Kurteš, Salmir Kaplan, Branka Đurić i Milorad Bahilj.

Vlada je danas imenovala svoje članove u Ekonomsko-socijalnom vijeću za teritoriju FBiH, saopćio je Ured za odnose s javnošću Vlade FBiH.