"Istina boli neofašiste"
0

Prijetnje zbog Širokog Brijega, Pape, Durexa i istine

Sarajevo-x.com
Photomontage: E Che
Photomontage: E Che
Brčak Enes Čelosmanović preživio je pakao u svom rodnom gradu tokom rata u BiH. Iako danas živi u Zagrebu, svim srcem je vezan za rodnu grudu. Ogorčenost dešavanjima u svojoj zemlji iskazuje kroz photoshop karikature.

I upravo zbog jedne takve montaže, urađene na originalnoj fotografiji sa nogometne utakmice odigrane u novembru u Širokom Brijegu na kojoj su, jedna pored druge, bile istaknute fašistička zastava i zastava Vatikana, Čelosmanoviću su, kako tvrdi, neofašitsi prijetili ubistvom.

Nakon što je poznati Brčak, koji svoje montaže objavljuje na svom profilu na Facebooku, objavio fotomontažu fotografije načinjene u Širokom Brijegu tokom utakmice domaćeg kluba protiv FK Sarajevo ( Široki Brijeg - poruke ljubavi, mira i antifašizma) počele su pristizati prijetnje.

"Uvrede, psovke i prijetnje su počele putem e-pošte odmah nakon objavljivanja 'sporne' fotomontaže. A posljednje prijetnje su bile prijetnje fizičkim obračunom, ubistvom mene i moje porodice", kazao je Čelosmanović za Sarajevo-x.com, dodavši da su sve prijetnje dolazile iz jednog centra i bile su propraćene ustaškim i nacističkim simbolima i parolama.

Prijetnje istrebljenjem muslimana i Srba

Kako je istakao Brčak, iza prijetnji stoje hercegovački neofašisti.

"U svim prijetećim porukama obavezno se spominjao treći entitet i nastavak rata u Hercegovini do totalnog istrebljenja muslimana i Srba", kazao je Čelosmanović.

On prijetnje nije prijavio policiji, a kazao je kako to neće ni učiniti.

"Prijetnje su postale dio naše svakodnevnice, a policiji su dobro poznati fašistički centri iz kojih one dolaze", istakao je Brčak, dodavši da policija može pronaći pojedince i grupe koje upućuju prijetnje, ali to vjerovatno sada nije nikome u interesu trenutno.

Papu su povrijedili navijači Širokog

Ono što svakako zabrinjava jeste činjenica da nikome nije zasmetala originalna fotografija na kojoj su istaknute nacistička zastava, a pored nje zastava Vatikana. No, kada je Čelosmanović uradio montažu na kojoj se nalaze papa Bendecict XVI koji u ruci drži zlatni križ "okićen grudnjakom", Jadranka Kosor s parolom Durex, Dragan Čović i Milan Bandić koji "ponosno izjavljuje" da Gospu iz Međugorja dovodi u Zrinjski neofašisti su oštro napali brčanskog karikaturistu.

"Osobe koje su nosile fašističku i vatikansku zastavu pjevale su i skandirale nacionalističke i fašističke pjesme i parole, a nadležni organi sigurnosti nisu ništa poduzeli protiv toga, niti na utakmici, a ni nakon njenog završetka. Fotografija sa utakmice istog dana obišla je cijeli svijet, a katolička crkva, a ni sam Vatikan, nikada nisu osudili takav čin. Kad se ima u vidu činjenica da je papa Benedict XVI bio pripadnik Hitlerove mladeži, te da pri njegovom izboru za obnašanje sadašnjeg časnog zvanja nikakvu smetnju nije predstavljala činjenica da je on pod ovakvom istom zastavom polagao zakletvu, zašto bi nekome smetalo ako izvjesni E Che njegov lik stavi na stadion u Širokom?", kazao je Čelosmanović, nastavivši:

"Ponavljam: Papi je mjesto uz zastavu Vatikana, a ako crkvi i Vatikanu ne smeta što se ta zastava nalazi uz fašističku zastavu, zašto bi nekome smetalo što sam ja stavio Papu uz zastavu na Širokom Brijegu? Ako je iko povrijedio vatikansku zastavu, a samim time i Papu, to su onda bili navijači Širokog, a ne E Che. Međutim, kako se tim činom Papa i Crkva nisu osjetili povrijeđenim, ne smatram ni da sam im ja nanio uvredu!"

Ogorčenost izrečena kroz photoshop karikature

Brčak je u razgovoru za Sarajevo-x.com objasnio svoju fotomontažu. Kako je istakao grudnjak na zlatnom križu (koji nije utemeljen u Bibliji i koji se kosi sa Isusovim načinom života) je asicijacija na rasprostranjenu pedofiliju u crkvenim redovima, a kondom na glavi navijača podsjeća na nedavnu promjenu crkvene preoporuke o upotrebi prezervativa.

"To što istina nekoga boli nije moja greška", istakao je Čelosmanović.

Enes je jedan od rijetkih koji je pukom srećom preživio mučenje u logoru u sportskoj sali "Partizan" u Brčkom 1992. godine. No, i danas, nakon svega proživljenog, njegovo srce kuca za BiH. Svakodnevno prati dešavanja u rodnoj zemlji, a svoju ogrčenost dnevno-političkm situacijom i protest izražava kroz fotomontaže.